Dziś mamy 4 czerwca 2020, czwartek, imieniny obchodzą:

30 października 2019

Wycieczka na cmentarz. „Promyczki” oddają hołd zmarłym

fot. A. Beger/Niepubliczne Przedszkole Katolickie

fot. A. Beger/Niepubliczne Przedszkole Katolickie

Pamięć o zmarłych jest obowiązkiem każdego człowieka. W przedszkolu uczymy dzieci # okazywania szacunku osobom, które od nas odeszły, pokazujemy także, jak ważne jest zachowanie o nich pamięci.

Wprowadzając dzieci w świat wartości społeczno - moralnych, uczuć patriotycznych, nie może zabraknąć zajęć, przybliżających dzieciom naszych bohaterów narodowych, ludzi, którzy zginęli w obronie naszej ojczyzny.

Jednym z takich zajęć była wycieczka na cmentarz. Dzieci mogły w ciszy, zadumie zapalić lampki na Grobie Nieznanego Żołnierza.

Wśród nowych grobów i grobowców dzieci dostrzegały stare, zabytkowe pomniki. W czasie wycieczki, dzieci poznawały tradycje, zwyczaje związane ze świętem zmarłych w naszej kulturze i religii.

Zrozumiały też jak należy zachowywać się na cmentarzu, by nie zakłócać spokoju zmarłych i osób odwiedzających to miejsce.

materiał: mgr A. Beger/Niepubliczne Przedszkole Katolickie

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu. 

Oceń artykuł: 27 3

Czytaj również

udostępnij na FB
0

O Stowarzyszeniu Oficerów Więziennictwa. Czym się zamuje?

Przyglądamy się bliżej działalności Stowarzyszenia Oficerów Więziennictwa. Jaka jest jego #historia? Jakie stawia sobie cele? Do czego dąży w swoich działaniach?

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)