Dziś mamy 23 października 2018, wtorek, imieniny obchodzą:
13 czerwca 2018

Warsztaty z oceny bydła mięsnego

fot. MM

fot. MM

11 czerwca w sołectwie Radzicz Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego #zorganizowało warsztaty, których głównym tematem były metody oceny żywca wołowego w Stanach Zjednoczonych i w Polsce.

Spotkanie zapoczątkowało odśpiewanie przez uczestników warsztatów hymnu narodowego. Wśród osób prowadzących zajęcia znaleźli się między innymi: Jim Mazurkiewicz z Texas A&M University, dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Jacek Węsierski, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego Jacek Zarzecki oraz prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki.

Tematy, które były omawiane podczas zajęć, w całości dotyczyły bydła mięsnego - począwszy od uwarunkowania jego chowu w Polsce, poprzez jego efektywne żywienie. Gości ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi bydła mięsnego zapoznawali dr. Marcin Gołębiewski ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Rafał Kondal reprezentujący firmę Verbio. Podczas spotkania dr. Marcin Gołębiewski poprowadził także wykład, który skupiał się na ocenie wartości użytkowej bydła mięsnego jako narzędzia doskonalenia genetycznego i selekcji w stadach. Następnie głos zabrał dr. Jim Mazurkiewicz, który w swoim wystąpieniu dokonał oceny była mięsnego w Stanach Zjednoczonych.

Ostatnim punktem spotkania były warsztaty praktycznej oceny pokroju bydła mięsnego różnych grup wiekowych – pierwszą część poprowadził mający polskie korzenie doktor pochodzący z Teksasu, natomiast po przerwie rolę prowadzącego przejął dr. Marcin Gołębiewski z SGGW w Warszawie.

Oceń artykuł: 2 4

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (4) Zgłoś naruszenie zasad

    • 6 (6)

    Sadkowianin, w dniu 13-06-2018 21:48:16 napisał:

    Informacja dla autora: Po skrótowcu zakończonym ostatnią literą wyrazu nieskróconego kropki nie ma, po skrótowcu zakończonym literą „wcześniejszą” – jest. W tym przypadku słowo wyraz odnosi się do formy wyrazowej. Skrót dr. od wyrazów (form) doktora, doktorem itp. kropkę z tyłu mieć powinien, a np. dr Marcin Gołębiewski z SGGW "piszemy bez kropki".

    odpowiedz

    • 6 (6)

    Satkowianin, w dniu 13-06-2018 22:12:07 napisał:

    Sadkowianin znaleźć byka w materiale o ich hodowli, to majstersztyk. Czółko pochylam uniżenie.

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)
    • 0 (6)

    Abi, w dniu 14-06-2018 09:12:03 napisał:

    Od hymnu? Warsztaty o bydle? Ten kraj robi się coraz głupszy.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

UWAGA: Komentarze publikowane są po akceptacji moderatora.

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Dziękujemy za dodanie opinii. Niebawem pojawi się na stronie.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Wypożyczalnia samochodów
Mikrodermabrazja
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Jadalnia / pokój dzienny
SALON - TORONTO
Nowoczesny styl
Meblościanka z oferty firmy FADOME
Zabiegi odmładzające
0

Projekt łóżka producenta z Bydgoszczy w „Werandzie”

Sypialnia to jedno z najważniejszych wnętrz w domu. W tym pomieszczeniu spędzamy znaczącą część doby, w związku z czym wszystkie meble powinny być dobrze dopasowane do indywidualnych potrzeb.

(czytaj więcej)
0

Młodzi na rynku pracy w kujawsko-pomorskim. Sprawdzamy statystyki

Według Badania Aktywności Ekonomicznej Ludności (BAEL) w IV kwartale 2017 r. w #województwie kujawsko-pomorskim sytuacja ludzi młodych na rynku pracy była trudniejsza niż ogółu populacji. Grupę tę charakteryzowały niższy współczynnik aktywności zawodowej oraz wskaźnik zatrudnienia.

(czytaj więcej)
0

Karma dla psów i kotów OptimaNova: gdzie kupić i czy warto?

OptimaNova to hiszpańska marka wysokiej jakości karm. Produkowana jest w rejonach Madrytu. To, co wyróżnia karmy tej marki to wyjątkowo wysoka zawartość mięsa w składzie: od 65 do 70 proc.# Na polskim rynku tak wysokiej jakości karma dla psów i kotów jest rzadkością.

(czytaj więcej)
0

Jak długo żyją mieszkańcy kujawsko-pomorskiego? Zobacz statystyki

Od ostatniej dekady ubiegłego stulecia obserwowane jest w Polsce wydłużanie się #przeciętnego trwania życia we wszystkich województwach.

(czytaj więcej)