Dziś mamy 1 czerwca 2020, poniedziałek, imieniny obchodzą:

13 kwietnia 2019

Uczniowskie staże w Grecji - dzień 11

fot.pow

fot.pow

Przedostatni dzień naszych staży zawodowych w Grecji rozpoczęliśmy wizytą# rolników w winnicy położonej ok. 30 km od miejscowości Saloniki, Ktima Gerovassiliou.

Historia tej winnicy związana jest z osobą jej założyciela – Vangelisa Gerovassiliou, urodzonego w Epanomi, który po skończeniu studiów rolniczych na Uniwersytecie Arystotelesa kontynuował specjalizację w enologii na Uniwersytecie w Bordeaux  pracując pod kierunkiem słynnego profesora Emile Peynaud. Od 4 lat winnica Ktima Gerovassiliou jest wymieniana wśród 100 najlepszych winnic na świecie. Wytwarzane w niej wina co roku zdobywają medale i wyróżnienia na renomowanych wystawach i targach.

30% rocznej produkcji eksportowane jest do innych państw europejskich, a także Stanów Zjednoczonych, Kanady, Japonii, Brazylii, Australii i Singapuru.

Weterynarze natomiast obserwowali sterylizację 6-miesięcznej kotki, wstępne badanie kliniczne, strzyżenie psa, zapoznali się ze sposobami tamowania krwotoków żylnych i tętniczych. W schronisku wykonywali prace pielęgnacyjne i porządkowe.

Po południu wybraliśmy się  na spacer w kierunku dzielnicy Yedikule i zamku, który znajduje się na jej szczycie. Po drodze minęliśmy różne inne fortyfikacje, między innymi wieżę Trigoniou, skąd roztacza się  przepiękna panorama na całe miasto oraz morze. Zza chmur na horyzoncie dojrzeliśmy wyłaniającą się górę Olimp. Ten przepiękny widok na długo pozostanie w naszej pamięci.

materiał: Laura Pachacz – uczennica ZSP w Samostrzelu

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

             

Oceń artykuł: 57 14

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Pielęgnacja włosów w czasie pandemii koronawirusa. O czym warto pamiętać?

Trwająca pandemia jest odczuwalna we wszystkich dziedzinach życia, szczególnie nasze zdrowie jest# obecnie pod specjalnym nadzorem. To czas, kiedy powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na kondycję całego swojego organizmu. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że aktualna sytuacja może również negatywnie wpłynąć na nasze włosy.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)