Dziś mamy 26 maja 2020, wtorek, imieniny obchodzą:

16 maja 2019

Uczniowie z Czwórki w Gdyni, we Władysławowie i na Helu

fot.pow

fot.pow

W dniach 6-8 maja 2019 r. uczniowie klasy V b i VI c wzięli udział w wycieczce krajoznawczej.

Naszą wspólną przygodę rozpoczęliśmy od wizyty na Helu. Uczniowie przeszli ulicą Wiejską z licznymi zabytkowymi domami do portu rybackiego. Wizyta w fokarium również dostarczyła wielu emocji, młodzież mogła podglądać foki żyjące na terenie Stacji Morskiej Instytutu Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego. Nie lada wyzwanie stanowiło także wejście na latarnię morska, skąd można było podziwiać piękną, nadmorską panoramę. Spacer na Cypel Helski i przywitanie się z morzem były ostatnim punktem programu tego jakże wyczerpującego dnia.

Drugiego dnia uczniowie odwiedzili Władysławowo. Przeszli unikalną Aleją Gwiazd Sportu, by znaleźć się w Domu Rybaka, w którym mieści się Muzeum Motyli, a także Muzeum Iluzji. Tutaj mogli podziwiać niesamowite okazy motyli i owadów, łącznie 3 000 okazów z całego świata, przekonać się, jak wąska jest talia osy. Z kolei wystawa Magiczny Zawrót Głowy odkryła przed zwiedzającymi liczne tajemnice iluzji optycznych, a wizyta w Gabinecie Śmiechu wprawiła zwiedzających w wyśmienity nastrój. W tym dniu czekała na uczniów jeszcze jedna atrakcja – wizyta w Ocean Parku i jedyna taka możliwość, możliwość spotkania z 34 metrowym płetwalem błękitnym. Dzięki charyzmie przewodnika po tym obiekcie uczniowie w mig zapamiętali, która pustynia jest największa na świecie oraz ile lat żyje rekin.

W ostatnim dniu uczniowie odwiedzili Gdynię i mieszczące się tam Centrum Nauki Experyment – jedno z pierwszych centrów nauki. Tutaj nie było miejsca na nudę!!! I uczniowie, i opiekunowie znaleźli coś dla siebie. Jak będę wyglądał za 30 lat? Czy potrafię udzielić pierwszej pomocy? Czym jest echolokacja? Na czym polega siła umysłu? Z jakimi barierami architektonicznymi muszą mierzyć się na co dzień osoby niepełnosprawne? Na te i wiele innych pytań uczniowie mogli znaleźć odpowiedź, wcielając się w odkrywców oraz przeprowadzając liczne eksperymenty.

Te trzy dni, choć niezwykle intensywne, bardzo szybko minęły i z wielkim żalem trzeba było się rozstać i powrócić do szkolnych obowiązków. Szczególne podziękowania należą się p. Urszuli Żurawskiej reprezentującej Biuro Podróży „Amelia Travel” za przygotowanie programu, profesjonalizm oraz poczucie humoru, a także p. kierowcy – panu Rafałowi za bezpieczną jazdę i pogodę ducha. Kierownikiem wycieczki była p. Grażyna Chwiłka, a opiekę nad uczniami sprawowały p. Renata Toczko i p. Kamila Troczyńska.

materiał: Kamila Troczyńska

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 5 7

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Pielęgnacja włosów w czasie pandemii koronawirusa. O czym warto pamiętać?

Trwająca pandemia jest odczuwalna we wszystkich dziedzinach życia, szczególnie nasze zdrowie jest# obecnie pod specjalnym nadzorem. To czas, kiedy powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na kondycję całego swojego organizmu. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że aktualna sytuacja może również negatywnie wpłynąć na nasze włosy.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)