Dziś mamy 29 marca 2024, piątek, imieniny obchodzą:

25 kwietnia 2018

Uczniowie na warsztatach kulinarnych. Królowała kuchnia śródziemnomorska

pow.

pow.

Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Władysława Łokietka w # Lubaszczu kształcący się w zawodzie kucharz, po raz kolejny mieli możliwość rozwijania swojej pasji podczas warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Studio A w Toruniu.

Odbyły się w ramach realizacji zajęć pozalekcyjnych p.n. „Rozwój zawodowy – moją szansą II”, których organizatorem jest Powiat Nakielski. Warsztaty poprowadził nasz ulubiony Szef kuchni z restauracji „Dolce Vita” w Bydgoszczy.

Tematyka objęła kuchnię śródziemnomorską: owoce morza - czyszczenie i przygotowanie, włoskie makarony, zupę krem oraz wybór podstawowych sosów. Młodzi „kucharze” pracowali w pięciu trzyosobowych grupach, z których każda przygotowywała inną potrawę. Menu obejmowało:

Krewetki w oliwie z papryczką chili i czosnkiem z pomidorkami cherry, podane z grzankami z pesto,

Krem pomidorowy z pieczoną papryką i cukinią,

Focaccia włoska, czyli placek drożdżowy z dodatkami,

Tagliatelle  z małżami mulle w sosie śmietanowym,

Kalmary nadziewane warzywami w sosie pomidorowym,

Raviolo con uovo – ravioli z ricotta i płynnym żółtkiem.

Po sporządzeniu dań, na wszystkich czekała degustacja. Każdy uczestnik szkolenia posmakował przygotowane potrawy, które były przepyszne. Potwierdził to sam szef kuchni oceniając ich smak, wymagania organoleptyczne i wygląd. Uczniowie zaangażowali się stuprocentowo w gotowanie, czego dowodem był entuzjazm i satysfakcja ze zdobytych umiejętności. Koordynatorami projektu są nauczyciele ZSP w Lubaszczu: pani Margareta Machnik – Król i pani Grażyna Sokołowska.

materiał: Agnieszka Andrzejewska

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu

Oceń artykuł: 3 0

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Prawo pocztowe. Prezydent podpisał nowelizację ustawy

Ustawa umożliwia przekazanie Poczcie Polskiej# 2,052 mld zł dotacji na finansowanie kosztu netto obowiązku świadczenia usług powszechnych w latach 2021-2024 r.

(czytaj więcej)
0

Dzisiaj Wielki Piątek. Czas smutku, żałoby i skupienia

Wielki Piątek jest czasem powagi, smutku, żałoby i skupienia#. W kościele tego dnia nie odprawia się mszy św., tylko ma miejsce wieczorna Liturgia Męki Pańskiej. Najważniejszym jej elementem jest adoracja krzyża. Wierni podchodzą do krucyfiksu, przyklękają i symbolicznym ucałowaniem wyrażają przyjęcie odkupienia Jezusa. Liturgię wielkopiątkową kończy przeniesienie Najświętszego Sakramentu z ciemnicy do tak zwanego Grobu Pańskiego upamiętniającego złożenie do grobu ciała Chrystusa. Grób Pański stanowi ważny element Wielkiego Piątku i jego przygotowywanie jest szczególnie polskim zwyczajem. W grobach tych są często symbole narodowe oraz nawiązania i aluzje do aktualnych wydarzeń oraz problemów społecznych.

(czytaj więcej)
0

Pod Bydgoszczą wylądowało UFO? Tajemniczy spodek pod lasem

- To spodek obcej cywilizacji, UFO, a może to jakieś urządzenie szpiegowskie# z innego kraju? - spekulują mieszkańcy Tarkowa Dolnego w powiecie bydgoskim na widok dziwnego pojazdu, który stanął na jednej z łąk pod lasem w powiecie bydgoskim.

(czytaj więcej)
0

Prawdziwy test umiejętności. Zgrupowanie zwane "pętlą taktyczną"

Żołnierze kompanii logistycznej #8. Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej, którzy w minionych 14 dniach odbywali szkolenie zintegrowane na poligonie w Łojewie, pomyślnie zakończyli końcowy egzamin podsumowujący znajomość wojskowej wiedzy praktycznej doskonalonej podczas tego zgrupowania poligonowego zwany „pętlą taktyczną”.

(czytaj więcej)