Dziś mamy 22 września 2020, wtorek, imieniny obchodzą:

14 lutego 2020

Tłusty czwartek tuż tuż. W Domu Pomocy Społecznej już pachnie faworkami

fot. DPS Nakło

fot. DPS Nakło

Im bliżej Tłustego Czwartku tym większy apetyt na pączki czy faworki.

Toteż grupa mieszkańców Domu Pomocy Społecznej 13 lutego w ramach zajęć kulinarnych zakasała rękawy i zabrała się za wyrabianie ciasta, następnie krojenie go w podłużne prostokąty, nacięcie pośrodku i przeciągnięcie przez środek. Potem tylko pozostało usmażenie i już można było delektować się chrupiącym smakiem faworków. Pod koniec tych kulinarnych wydarzeń Nasze Panie zabrały się również za mielenie kawy w tradycyjnym młynku. Taka mała rzecz, a wywołała lawinę wspomnień.

Materiał: Patrycja Wojciechowska

Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 3 0

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Jakie są najpopularniejsze imiona? Najnowsze zestawienie

Mamy zmianę na pozycji lidera, a dokładnie# liderki, wśród najpopularniejszych imion nadawanych dziewczynkom! W męskiej kategorii zmian brak. Sprawdźcie, jakie imiona – w pierwszym półroczu tego roku – rodzice nadawali swoim dzieciom najczęściej.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)