Dziś mamy 21 września 2021, wtorek, imieniny obchodzą:

14 września 2021

Spotkanie marszałka Piotra Całbeckiego z komendantem CS WOT

fot. Szymon Zdzebło/tarantoga.pl dla UMWKP

fot. Szymon Zdzebło/tarantoga.pl dla UMWKP

Marszałek Piotr Całbecki przyjął wczoraj (13 września) nowego# komendanta Centrum Szkolenia Wojsk Obrony Terytorialnej w Toruniu pułkownika Edwarda Chyłę.

Płk Chyła, który jest doświadczonym oficerem i wykładowcą, objął obowiązki w toruńskim Centrum Szkolenia WOT w sierpniu. Wcześniej był m.in. szefem sztabu 5. Mazowieckiej Brygady WOT i wykładowcą w Centrum Szkolenia Artylerii i Uzbrojenia w Toruniu, służył też w wojskowych misjach zagranicznych (Syria, Czad, Afganistan).

Działające od 2018 roku Toruńskie Centrum Szkolenia WOT jest jednostką szkoleniową przygotowującą żołnierzy do funkcji dowódczych i instruktorsko-specjalistycznych w strukturach tej formacji.

Materiał: Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Sypialnia Dąb Sonoma i wstawki w połyskującej bieli
Rejestracja podmiotów gospodarczych
od 50PLN
Meble na wymiar: szafy przesuwne
Sprawdzanie świateł
GratisPLN
Szampon wiśniowy do włosów farbowanych Joanna 1l
15PLN
Zezwolenie na transport odpadów
od 2000PLN
Stół z blatem szklanym + krzesła
Narożniki
0

Co trzeci Polak nie chce się szczepić. Większe ograniczenia rozwiązaniem?

Co trzeci Polak mówi, że nie zamierza się# szczepić przeciwko COVID-19 i nie są w stanie wpłynąć na to ani obawy o zdrowie, ani o finanse. Nie zmienia tego też przekonanie o nadejściu jesienią czwartej fali zakażeń i nieuchronności wprowadzenia restrykcji czy nawet lockdownu. Jeśli chodzi o ograniczenia dla niezaszczepionych, to tylko nieliczne sytuacje znajdują niewielką przewagę zwolenników wprowadzenia zakazów dla pozbawionych szczepień – wynika z badania zrealizowanego dla Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor.

(czytaj więcej)
0

Młodzi chętnie kontynuują tradycję przygotowywania przetworów na zimę

Polacy kochają przetwory – po raz kolejny pokazało cykliczne# badanie Barometr Providenta. Za specjałami ze słoika nie przepada zaledwie 3 proc. respondentów. Choć ulubionym przysmakiem Polaków w każdym wieku są kiszone ogórki, można zauważyć, że im młodsi badani, tym większa słabość do słodkich, owocowych smaków.

(czytaj więcej)
0

Rozmowa szer. Agatą Wasiluk. W weekend zdobyła V-ce Mistrzostwo Polski

Żołnierz 8 Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony# Terytorialnej szer. Agata Wasiluk ma 24 lata. Pochodzi z Bydgoszczy, na co dzień służy w 82 batalionie lekkiej piechoty w Inowrocławiu, który podlega pod brygadę. Ma 177 cm wzrost i 64 kg wagi. Ukończyła studia pierwszego stopnia z wychowania fizycznego.

(czytaj więcej)
0

Apetyt na kawę służy zdrowej starości. Dobroczynne związki zaklęte w filiżance

Co piąty mieszkaniec Unii Europejskiej ma 65 lat i więcej#. Oznacza to, że niemal 100 milinów ludzi na naszym kontynencie mierzy się z wyzwaniami późnego wieku. Wśród nich znajduje się wiele rodzajów zaburzeń zdolności poznawczych, w tym choroba Alzheimera. Schorzenie to dotyka już 5 proc. osób w tym wieku. Przewiduje się, że populacja osób starszych będzie rosła, co prawdopodobnie będzie równoznaczne ze wzrostem liczby osób cierpiących na chorobę Alzheimera. Nie dziwi więc zwiększony wysiłek naukowców w celu poszukiwania czynników mogących przedłużać sprawność umysłową. Jedynym z nich, szczególnie przykuwającym uwagę badaczy, jest kawa.

(czytaj więcej)