Dziś mamy 26 maja 2020, wtorek, imieniny obchodzą:

28 maja 2015

Słoneczko ich nie opuszczało

fot. Fundacja Wspierania Edukacji im. ks. Stanisława Staszica

fot. Fundacja Wspierania Edukacji im. ks. Stanisława Staszica

W dniach 23-24 maja Fundacja Staszica zorganizowała 2-dniowy spływ kajakowy po rzece #Noteć w ramach projektu „Z nurtem i pod prąd” dofinansowanym przez Powiat Nakielski.

Start odbył się z Przystani w Nakle nad Notecią. Po wysłuchaniu instrukcji ratowników wyruszyliśmy w drogę. Mimo, że dla niektórych osób był to pierwszy spływ w życiu to każdy dzielnie sobie radził. Pierwszy przystanek był w Chobielinie. Tam musieliśmy pokonać kilkanaście metrów transportując kajaki drogą lądową.

Po krótkiej przerwie, bez większych problemów ruszyliśmy dalej. Podczas trasy wszyscy rozmawialiśmy ze sobą nie okazując większych oznak zmęczenia. W dobrych nastrojach dotarliśmy do drugiej śluzy w Turze. Tam podobnie jak w Chobielinie musieliśmy przenieść nasze kajaki.

Ostanie już przenoszenie odbyło się kawałek przed Zamościem. Całą trasą musieliśmy płynąc pod prąd i trochę odczuliśmy zmęczenie jednak bez większych przeszkód dotarliśmy do Zamościa koło Rynarzewa, gdzie był nasz nocleg. Po wyjściu z wody zabraliśmy się za rozbijanie namiotów, co poszło nam całkiem sprawnie.

Kolejnym punktem naszego spływu było rozpalenie ogniska. Całodzienne płynięcie jednak spala trochę kalorii, więc było co uzupełniać. Każdy z niecierpliwością zabrał się za pieczenie kiełbasek. Miło spędziliśmy wieczór przy ognisku, grając na gitarze i śpiewając piosenki. Nad ranem wykończeni aktywnym dniem i wieczorem poszliśmy spać.

W niedziele słońce na tyle szybko wstało, że nam również nie pozwoliło długo spać w nagrzanych namiotach. Zwinęliśmy więc biwak, zjedliśmy śniadanie i ruszyliśmy w drogę powrotną. Niedzielna trasa była już łagodniejsza, płynęliśmy z prądem. Pogodę oczywiście zamówiliśmy sobie wcześniej.

Słoneczko nas nie opuszczało. Po drodze oglądaliśmy otaczające nas zewsząd widoki przyrody. Opaleni, cali i w komplecie dotarliśmy w niedzielne popołudnie na Przystań w Nakle nad Notecią. Oddaliśmy swoje kajaki, pożegnaliśmy się i zadowoleni zakończyliśmy spływ.

Szczególne podziękowania kierujemy do Starostwa Powiatu Nakielskiego za możliwość pozyskania dofinansowania na realizacje projektu „ Z nurtem i pod prąd” oraz nieodpłatne wypożyczenie kajaków. Podziękowania również dla Sołtysa Zamościa i Burmistrza Gminy Szubin za udostępnienie miejsca do rozbicia namiotów. Wielkie podziękowania również dla komandora i ratowników, którzy prowadzili spływ, właściciela firmy MagTravel panu Wojtkowi Tyborskiemu, który udostępnił busa dla naszych bagaży oraz wolontariuszom Jagodzie Król i Bartkowi Wiśniewskiemu, którzy przygotowali i koordynowali spływ.

Materiał: Fundacja Wspierania Edukacji im. ks. Stanisława Staszica

Oceń artykuł: 31 18

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (4) Zgłoś naruszenie zasad

    • 3 (3)

    Antyekipowcy, w dniu 30-05-2015 13:50:51 napisał:

    Ludzie z Ekipy nawet się za przeproszeniem się ''wpieprzyli" na spływ.Jednak uwielbiają byc sławni i zawsze w obiektywie aparatu. żal..

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)
    • 0 (0)

    ins , w dniu 04-06-2015 13:13:29 napisał:

    Wszystko ładnie, pięknie, super sprawa dla młodzieży. Popieram takie inicjatywy. Jest tylko jedno ale - ratownicy ( pytanie czy mają odpowiednie uprawnienia z ratownictwa kajakowego), którzy powinni ubezpieczać uczestników "prowadzili" spływ . Jakoś nie widzę instruktorów, którzy powinni zabezpieczać i prowadzić spływ( wg ustawy Polskiego Związku Kajakowego.)

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Kasa fiskalna ONLINE Datecs WP25
1299PLN PROMOCJAPLN
Bindowanie dokumentów
od 6,00PLN
Kasa fiskalna Sharp
1844PLN PROMOCJAPLN
Meble w kolorze Dąb Szary Sonoma / Brązowy Połysk
Sprawdzanie świateł
Remonty mieszkań
Mikrodermabrazja
Przypinka z agrafką o śr. 56mm
3,55PLN
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Pielęgnacja włosów w czasie pandemii koronawirusa. O czym warto pamiętać?

Trwająca pandemia jest odczuwalna we wszystkich dziedzinach życia, szczególnie nasze zdrowie jest# obecnie pod specjalnym nadzorem. To czas, kiedy powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na kondycję całego swojego organizmu. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że aktualna sytuacja może również negatywnie wpłynąć na nasze włosy.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)