Dziś mamy 11 grudnia 2023, poniedziałek, imieniny obchodzą:

24 sierpnia 2023

Słodkie makaroniki można przygotować samemu. Cukierniczy przysmak

fot. powierzone

fot. powierzone

Makaroniki to ciasteczka nierozerwalnie kojarzone z #Paryżem. I chociaż ten słodki smakołyk wcale nie powstał nad Sekwaną, to każdy turysta odwiedzający stolicę Francji chce ich spróbować. Dzięki naszemu przepisowi będziecie mogli stworzyć ten cukierniczy przysmak u siebie w domu!

Historia dwóch ciasteczek

Do Francji makaroniki przybyły w XVI wieku razem z Katarzyną Medycejską z Florencji, która udała się do kraju nad Sekwaną, aby poślubić księcia Orleanu i późniejszego króla Henryka II. Początkowo przypominały kruche ciastka. Makaroniki w formie dwóch migdałowych ciasteczek połączonych kremem wymyśliła w 1957 roku Camille Struder, młoda czeladniczka w słynnej szwajcarskiej cukierni Sprüngli. Swój deser nazwała Luxemburgerli i właśnie w tej formie spróbował go znany paryski cukiernik Gaston Lenôtre i „przywiózł” do Paryża. Kolejnym ważnym etapem była pomysłowość jego praktykanta, Pierre’a Hermé, który w latach 70. stworzył własną recepturę makaronika i wprowadził oprócz waniliowego inne smaki – różany, pistacjowy, czekoladowy. A kiedy zatrudnił się w piekarni Ladurée, kierował słynną cukiernią przy Polach Elizejskich, określaną mianem mekki dla fanów makaroników. Potem Hermé założył własną firmę, a dziś to właśnie jego cukiernie konkurują z tymi od Ladurée o miano paryskiego, makaronikowego lidera.

Makaroniki nie do zupy

Warto wspomnieć, że nazwa „makaroniki” nie ma nic wspólnego z krojonym ciastem dodawanym np. do zupy, czyli makaronem (maccheroni to po włosku „krajane ciasto”). Źródłem jest inne włoskie słowo - ammacare (miażdżyć). W ciastkach tych wykorzystywane są bowiem miażdżone na mąkę migdały. W Polsce określenie „makaroniki” w stosunku do kolorowych ciastek funkcjonuje od niedawna.

– W makaronikach niezwykle istotne jest, aby ciasteczko było z wierzchu chrupiące, a wewnątrz wilgotne – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. - Uzyskać ten efekt możemy precyzyjnie odważając składniki i dodając wysokojakościowe, świeże jaja.

Makaroniki francuskie z nadzieniem cytrynowym

Składniki:

- 2 jaja całe rozmiar M lub L Fermy Drobiu Jokiel

- 110 g białek (z około 4 jaj M lub L Fermy Drobiu Jokiel)

- 2 cytryny

- 110 g cukru

- 70 g masła

- 125 g mąki migdałowej

- 125 g cukru pudru

- 150 g cukru zwykłego

- 2,5 łyżki wody (38 ml)

- barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

Krem cytrynowy

Do przygotowania nadzienia potrzebujemy garnek i metalową miskę, która po ustawieniu na garnku będzie się na nim stabilnie trzymać. Krem przygotowujemy bowiem w kąpieli wodnej.

Cytryny myjemy i osuszamy. Skórkę ścieramy na tarce, a sok wyciskamy. Następnie wszystko przekładamy do metalowej miski. Dodajemy cukier i wbijamy dwa całe jaja. Mieszamy do uzyskania płynnej konsystencji. Dodajemy masło pokrojone na kawałki. Do garnka wlewamy około 2 cm wody – gdy nałożymy miskę na garnek, woda nie powinna bezpośrednio dotykać jej dna. Wodę zagotowujemy, garnek pozostawiamy na średniej mocy palnika. Mieszamy (ok. 10-15 min.) do uzyskania jednolitej masy o konsystencji budyniu. Następnie przecieramy krem przez sitko, aby uzyskać aksamitną konsystencję, przekładamy go do innego naczynia i czekamy aż ostygnie. Wkładamy do lodówki, aby zgęstniał.

Ciasto

Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem i przesiewamy, aby pozbyć się grudek. Dodajemy 55 g (połowę) białek. Mieszamy na jednolitą masę. Do garnka wlewamy 2,5 łyżki wody (ok. 38 ml), podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy cukier. Ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej struktury, czyli syropu cukrowego. Podgrzewamy go do temperatury ok. 118°C.

W międzyczasie ubijamy pozostałe 55 g białek. Powoli wlewamy syrop cukrowy do ubitych białek, cały czas ubijając przez ok. 2-3 minuty. Gotową pianę z białek przekładamy partiami do miski z masą migdałową z surowym białkiem. Całość delikatnie mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie być delikatnie płynne. Jeśli chcemy uzyskać różne kolory, masę dzielimy na części i dodajemy do każdej inny barwnik spożywczy, najlepiej w żelu.

Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Można też użyć specjalnej formy do makaroników lub przy pomocy kieliszka odrysować okręgi na papierze do pieczenia. Pamiętajmy jednak, aby odwrócić papier na drugą stronę, żeby grafit ołówka nie odbił się na masie. Wyciskamy makaroniki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy do suszenia w temperaturze pokojowej na ok. 30-60 minut, w zależności od wilgotności powietrza. Aby upewnić się, czy makaronik jest gotowy do pieczenia, wystarczy go dotknąć i sprawdzić czy się już nie klei. Jeśli będzie suchy, możemy przystąpić do pieczenia.

Makaroniki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150° C przez około 20-30 minut. Upieczoną porcję ciastek zostawiamy na blaszce do wystudzenia. Krem przekładamy do szprycy i wyciskamy na jedno ciasteczko, następnie przykrywamy drugim.

Smacznego!

Materiał: Sylwia Makowska

Oceń artykuł: 10 11

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (5) Zgłoś naruszenie zasad

    • 2 (2)

    Kk, w dniu 24-08-2023 10:50:48 napisał:

    385 g cukru !!!!! Plus barwniki SUPER przepis przestańcie truć ludzi a zwłaszcza Dzieci . BRAWO Sylwia znasz się na żywieniu jak....... Te małe dzieci to 30 nie dożyją.

    odpowiedz

    • 2 (2)

    Matka, w dniu 24-08-2023 11:15:46 napisał:

    To prawda zdrowe ciasteczka cukier, cukier puder, cukier zwykły plus barwniki koszmar a potem ludzie mają się dziwić dlaczego chorują zwłaszcza te biedne dzieci. NA ZDROWIE

    odpowiedz

    • 3 (3)

    Miesozerca , w dniu 24-08-2023 14:08:33 napisał:

    Lepiej kilo karkówki zjeść

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)
    • 0 (0)

    Dietetetyczka , w dniu 25-08-2023 09:54:15 napisał:

    Mięsożerca jedz ta karkówkę jak Twój malutki mózg tego potrzebuje.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Szkolenie okresowe dla pracodawców i osób kierujących pracownikami
159PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Poduszka ze zdjęciem
40,00PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
Szkolenie z HACCP
59PLN
Balustrady Bramy Ogrodzenia
0

Sprawdzono zabawki dźwiękowe. Czy wszystkie są bezpieczne?

Sprawdziliśmy bezpieczeństwo 50 zabawek dźwiękowych oraz #41 interaktywnych dla dzieci do lat 3 – m.in. poziom wydawanego dźwięku, małe części, właściwości mechaniczne i fizyczne, oznakowanie.

(czytaj więcej)
0

Kontrola produktów oferowanych luzem. Nieprawidowości w 83 sklepach

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych #(IJHARS) przedstawia wyniki przeprowadzonej w II kwartale 2023 r. planowej kontroli w zakresie jakości handlowej oferowanych luzem: mięs, przetworów mięsnych (kiełbas i wędzonek) oraz serów żółtych.

(czytaj więcej)
0

Programowanie to świetna zabawa. Jak rozpocząć naukę kodowania?

Szukasz mądrej rozrywki na długie jesienne wieczory dla siebie i swoich dzieci? Zacznijcie #programować! Niezależnie od tego, ile macie lat, na naukę kodowania nigdy nie jest ani za wcześnie, ani za późno. Podpowiadamy, jak zacząć.

(czytaj więcej)
0

Nowe paliwo na stacjach benzynowych. Zmiany od 1 stycznia

Od 1 stycznia 2024 r. na stacjach paliw w Polsce będzie wprowadzane sukcesywnie nowe paliwo# - benzyna silnikowa 95-oktanowa z zawartością do 10% biokomponentów – tzw. E10. Benzyna silnikowa E10 zastąpi na stacjach paliw benzynę E5 o liczbie oktanowej 95. Benzyna silnikowa E5, która zostanie zastąpiona benzyną E10, zawiera maksymalnie do 5% objętościowo biokomponentów (bioetanolu), podczas gdy benzyna E10 będzie zawierała maksymalnie do 10% objętościowo biokomponentów. Ta zmiana nie wymaga dodatkowych działań od większości właścicieli pojazdów. W dokumentach pojazdu lub na klapie wlewu paliwa w samochodzie powinno znajdować się charakterystyczne oznaczenie E10 – potwierdzające dostosowanie samochodu do nowego paliwa. Właściciele starszych pojazdów powinni sprawdzić, czy ich pojazdy są dostosowane do tankowania nowego paliwa.

(czytaj więcej)