Dziś mamy 5 czerwca 2020, piątek, imieniny obchodzą:

09 kwietnia 2020

Prosty przepis na zaskakującą, słodką dekorację. Wykonasz ją razem z dziećmi

fot. pow.

fot. pow.

Zamieszczamy prosty przepis na zaskakującą, słodką dekorację i dodatek do #świątecznego śniadania – Wielkanocne ryżowe jajeczka. Ich wykonanie będzie z pewnością świetną zabawą dla dzieci!

Wielkanocne jajeczka z ryżu na słodko

Składniki:

200g białego ryżu (np. marki Britta)
400ml wody
600ml mleka
1 jajko
50g cukru
1 duża łyżka skrobi ziemniaczanej
posypka do dekoracji

Wykonanie:

1. W rondelku zagotować wodę z ryżem, przykryć i gotować około 15 minut lub do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Dodać mleko i nadal gotować mieszając systematycznie do momentu aż ryż wchłonie mleko.
2. W oddzielnym naczyniu połączyć jajko z cukrem i skrobią. Dodać do ryżu i gotować jeszcze 2-3 minuty. Ryż powinien być mocno klejący.
3. Rozłożyć masę na blaszce i włożyć do lodówki na dwie godziny, aby ją schłodzić.
4. Z ryżu uformować jajka, ozdobić i przechowywać w lodówce do momentu podania.

Smacznego!

Materiał: Łukasz Nocuń PR & Content Marketing Specialist

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Metkownica SATO JUDO 26
sugerowana cena producenta: 184,50PLN
Narożnik z funkcją spania, 6 kolorów do wyboru
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Nowoczesny styl
Fotokubek klasyczny
19,90PLN
Terminale płatnicze stacjonarne i mobilne
39PLN od 15zł/mcPLN
Novitus Nano E
sugerowana cena producenta: 1586,70PLN
Wulkanizacja
0

O Stowarzyszeniu Oficerów Więziennictwa. Czym się zamuje?

Przyglądamy się bliżej działalności Stowarzyszenia Oficerów Więziennictwa. Jaka jest jego #historia? Jakie stawia sobie cele? Do czego dąży w swoich działaniach?

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)