Dziś mamy 27 marca 2023, poniedziałek, imieniny obchodzą:

12 marca 2023

Proste gotowanie z dziadkami. Trzy przepisy z wykorzystaniem jajek

fot. powierzone

fot. powierzone

Wspólne przygotowywanie posiłków to wspaniały pomysł na rodzinne spędzanie czasu, zawsze #wywołujący uśmiech na twarzach dzieci. Przedstawiamy trzy przepisy z wykorzystaniem jajek – gwarantujemy, że zabawa przy gotowaniu będzie przednia!

Czas spędzany z dziadkami może być dla dzieci nie tylko źródłem radości, szansą na budowanie bliskich rodzinnych relacji, ale też okazją do przekazywania wiedzy i różnych umiejętności z pokolenia na pokolenie. Jednym z miejsc, gdzie najmłodsi mogą uczyć się od seniorów, jednocześnie świetnie się bawiąc, jest kuchnia, gdzie mogą wspólnie coś ugotować. Nie muszą to być trudne potrawy, ale dobrze, by były atrakcyjne dla maluchów. Świetnie nadają się do tego dania z jajkami, które są łatwe do wykonania, smaczne, a ich stworzenie może dać ogromną satysfakcję.

- Pamiętajmy, że przygotowując potrawy z jajkami, powinniśmy zadbać o higienę, szczególnie gdy kucharzami są dzieci – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Przed rozpoczęciem kulinarnych przygód sprawdźmy, czy jaja są całe, a skorupka czysta. Bezpośrednio przed wykorzystaniem powinniśmy przemyć je pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nie powinniśmy też używać do jedzenia sztućców, które wcześniej miały kontakt z surowymi jajkami.

Wesołe jajka

Proste, ale dające szczególnie dzieciom olbrzymią satysfakcję jest dekorowanie jajek, a szczególnie nadawanie im kształtów zwierząt czy roślin. Możliwości jest tutaj naprawdę wiele, my opisujemy, jak zamienić je w myszki i muchomorki.

Zacznijmy jednak od ugotowania jajek. Najlepiej wyjąć je z lodówki wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową, wtedy jest mniejsze ryzyko, że pękną w wodzie. Gotujemy 8-10 minut. Jeśli przekroczymy ten czas wokół żółtka pojawi się sina obwódka, a przegotowane jajka tracą też wiele wartości odżywczych i gorzej smakują. Kiedy są już ugotowane obieramy je ze skorupki. Czas na najlepsze, czyli jajeczne metamorfozy!

Myszki: Najpierw ugotowane jajka przecinamy na połówki. Będzie nam też potrzebny szczypiorek, rzodkiewka i sałata. Dzieci mogą umyć warzywa, a dziadkowie pokroić szczypiorek i rzodkiewkę. Warto wyposażyć się w plastikowe noże, którymi mali pomocnicy delikatnie ponacinają jajka, żeby włożyć plasterki rzodkiewki jako uszy. Na wąsy i ogony wykorzystujemy szczypiorek. Do wykonania nosów i oczu mogą posłużyć ziarnka pieprzu lub goździki – pamiętajmy jednak, aby wyjąć je przed spożyciem. Gotowe myszki układamy na liściach sałaty. Muchomorki: Do wykonania grzybków będziemy oprócz jajek potrzebować kilku mniejszych, okrągłych pomidorów malinowych. W jajkach delikatnie przycinamy oba czubki, ustawiamy na talerzu. Następnie przekrajamy pomidory, które posłużą do zrobienia grzybowych kapeluszy. Dekorujemy je kropkami z majonezu. Dookoła gotowych grzybków sypiemy pokrojony szczypiorek.

Jajecznica na mleku

To znane danie śniadaniowe w wersji z mlekiem jest lżejsze i bardziej delikatne, co sprawia, że dzieci jedzą je chętniej niż w klasycznej wersji. Gdy przyrządzamy to danie z maluchami najwygodniej jest połączyć składniki w szklanej misce, a dopiero potem wlewać na patelnię. A zatem zaczynamy od wbicia jajek do naczynia i doprawienia solą oraz pieprzem. Następnie mieszamy je z niewielką ilością mleka. Smażymy na maśle ciągle mieszając.

Chmurka na toście

Przyrządzenie tego przysmaku jest najtrudniejsze z wymienionych w tym artykule, ponieważ wymaga użycia piekarnika, dlatego przygotowując je musimy szczególnie uważać na bezpieczeństwo dzieci. Jednak nagrodą za nasze wysiłki będzie smaczny i interesujący wizualnie posiłek.

Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek, które następnie ubijamy doprawiając solą. Kiedy uzyskamy sztywną pianę, przygotowujemy blachę pokrytą papierem do pieczenia, na który wykładamy białka w taki sposób, aby uformować chmurkę z wgłębieniem pośrodku. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wstawiamy białka na 5-7 minut do zarumienienia.

W czasie, gdy chmurki są w piekarniku smarujemy chleb tostowy masłem. Następnie kładziemy je na chlebie i we wgłębienia wlewamy żółtka. Tak przygotowane tosty ponownie wkładamy do piekarnika na 7-8 minut. Wyciągamy, gdy się zarumienią i posypujemy szczypiorkiem.

Materiał: Sylwia Makowska-Rzatkiewicz

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Szkolenie okresowe pracowników
49PLN
Fotokalendarze A3
35PLN
Szkolenie z HACCP
59PLN
Przeglądy gaśnic
od 50PLN
Szkolenie okresowe dla pracodawców i osób kierujących pracownikami
159PLN
Pomoc przy kontroli ZUS
od 50PLN
Konstrukcje stalowe
Prowadzenie akt osobowych
od 30PLN
0

Jak przechowywać mięso i wędliny? Pamiętajmy o kilku zasadach

Właściwe przechowywanie mięsa i wędlin to niezwykle istotna kwestia, mająca ogromny wpływ# nie tylko na smak produktów, ale przede wszystkim na obecność niebezpiecznych dla zdrowia drobnoustrojów. Zatem jeśli chcemy jeść pewne i świeże produkty mięsne, powinniśmy pamiętać o kilku zasadach dotyczących przechowywania.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Gruźlicy. Jakie są najczęstsze objawy tej choroby?

Światowy Dzień Gruźlicy obchodzony był 24 marca dla upamiętnienia dnia, w którym #niemiecki mikrobiolog Robert Koch odkrył prątek gruźlicy. Święto zainicjowała 100 lat później Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) - 24 marca 1982 r., aby podnosić świadomość i szerzyć wiedzę.

(czytaj więcej)
0

Warto zadbać o odpowiednią dietę. Nie powinno zabraknąć jajek i warzyw

Z dnia na dzień robi się cieplej, a natura wraca do życia. Po zimowych miesiącach chętnie #zwiększamy aktywność na świeżym powietrzu, co stanowi często spore wyzwanie dla naszego organizmu. Aby dobrze wejść w wiosenny czas, warto zadbać o odpowiednią dietę, w której na pewno nie powinno zabraknąć warzyw i jajek.

(czytaj więcej)
0

Jak wspierać osobę chorą na nowotwór? Słowa mają wielką moc

W obchodzony 4 lutego Światowy Dzień Walki z Rakiem szczególnego znaczenia nabierają słowa: „jestem blisko” oraz „kocham Cię”.# W obliczu choroby onkologicznej bliskość drugiej osoby i słowa wsparcia mają ogromną moc.

(czytaj więcej)