Dziś mamy 16 kwietnia 2024, wtorek, imieniny obchodzą:

03 kwietnia 2015

Pascha, czyli słowiańska panna cotta

fot. marta

fot. marta

Ten wielkanocny deser, najbardziej popularny jest na Wschodzie Europy, w szczególności w krajach prawosławnych.

Składniki:

  • 1,5 litra świeżego mleka 
  • 600 ml kwaśnej gęstej śmietany
  • 1 laska wanilii
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • około 200 gram bakalii (żurawina, rodzynki, figi, daktyle)

Przyrządzanie:

Mleko doprowadzić do wrzenia. Jajka ubić ze śmietaną na gładką masę i wlać je do gotującego mleka. Od chwili, kiedy mleko ponownie się zagotuje, należy zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż pojawią się grudki sera (około 10 minut).
Durszlak wyłożyć gazą, czy też tetrową pieluchą, przecedzić na niej ser, który powinien zostać na sicie kilka godzin. Gazę związać, utworzyć z niej sakiewkę, w której znajduje się ser, odcisnąć nadmiar wody.
Miękke masło ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę, dodawać stopniowo po łyżce sera i miksować, aż powstanie gładka masa. Do powstałej masy dodawać bakalie, a następnie przełożyć do naczynia wyłożonego gazą. Masę docisnąć do dna, przykryć gazą i docisnąć czymś ciężkim. Włożyć na całą noc do lodówki.
Udekorować ulubionymi bakaliami.

Życzymy smacznego !

Oceń artykuł: 40 57

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (3) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    buźka, w dniu 04-04-2015 11:13:32 napisał:

    czy świeże mleko to to samo co pasteryzowane, czy jednak musi być takie "prosto od krowy"?

    odpowiedz

    • 0 (0)

    mniam mniam, w dniu 04-04-2015 12:49:00 napisał:

    Ile ma być tych jajek? Dziękuję z góry.

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Rejestracja podmiotów gospodarczych
od 50PLN
Budowa magazynów
Szkolenie z pierwszej pomocy
49PLN
Szkolenia pierwsza pomoc
od 50PLN
Zdjęcia do dokumentów
35,00 złPLN
Szkolenia bhp wstępne
od 30PLN
Ryzyko zawodowe
od 100PLN
Szkolenie z Ochrony Przeciwpożarowej
49PLN
0

Już zakwitły mniszki. Przygotuj smaczny syrop na przeziębienie

Mniszek lekarski to cenna roślina znana #z wielu prozdrowotnych właściwości. Nadszedł właśnie najlepszy moment na zbiór kwiatów. Można z nich przyrządzić miód lub syrop, który przyda się zimą, gdy dopadnie nas przeziębienie. Przepis jest prosty i tani. Wystarczy trochę cierpliwości.

(czytaj więcej)
0

Połowa szkolenia nowo wcielonych Terytorialsów. Wkrótce przysięga

To już połowa szkolenia nowo wcielonych# Terytoriasów w 82 batalionie lekkiej piechoty z Inowrocławia. Jest to bardzo intensywny element szkolenia podstawowego żołnierzy, który zakończy się złożeniem uroczystej przysięgi wojskowej 20 kwietnia br.

(czytaj więcej)
0

Dzisiaj Światowy Dzień Trzeźwości. Jak alkohol wpływa na nasz organizm?

Co roku 15 kwietnia Światowa Organizacja Zdrowia apeluje#, aby przynajmniej w tym jednym dniu powstrzymać się od spożywania jakichkolwiek produktów alkoholowych. Chce tym samym zwrócić uwagę na problem alkoholizmu oraz zagrożeń zdrowotnych wynikających z nadużywania alkoholu. Według WHO alkohol znajduje się na trzecim miejscu wśród czynników ryzyka dla zdrowia populacji. Większe ryzyko niesie za sobą palenie tytoniu i nadciśnienie tętnicze. Ponad 60 rodzajów chorób i urazów ma związek ze spożywaniem alkoholu.

(czytaj więcej)
0

Wędrówka wzdłuż Kanału Bydgoskiego. Dużo dobrego humoru

Wczorajszą wędrówkę rozpoczęliśmy #w Bydgoszczy, skąd w piętnastoosobowym składzie wędrowaliśmy wzdłuż Kanału Bydgoskiego.

(czytaj więcej)