Dziś mamy 22 marca 2025, sobota, imieniny obchodzą:

27 grudnia 2024

Nie marnuj jedzenia. Co nadaje się do zamrożenia?

fot. PSSE

fot. PSSE

Zamrażanie żywności to doskonały sposób na zachowanie świeżości# i smaku produktów przez dłuższy czas. To nie tylko oszczędza czas, ale także pomaga uniknąć marnowania jedzenia.

 

Oto kilka przykładów produktów, które świetnie nadają się do zamrażania, oraz korzyści z tej praktyki:

  • Warzywa i owoce: zielone warzywa, jak brokuły, szpinak, czy groszek, oraz owoce, takie jak jagody, truskawki i maliny, to doskonałe przykłady produktów, które można zamrozić. W ten sposób zachowują one swoją wartość odżywczą i smak przez długi okres.
  • Mięso: mięso, takie jak kurczak, wołowina, czy wieprzowina, można zamrozić w pojedynczych porcjach. To świetny sposób na wydłużenie trwałości mięsa i zapewnienie sobie stałego dostępu do wysokiej jakości białka.
  • Gotowe dania: możesz również zamrażać gotowe dania, takie jak zupa, gulasz czy sosy pomidorowe. To oszczędza czas podczas przygotowywania posiłków w dni, gdy nie masz na to dużo czasu.
  • Chleb i wyroby piekarnicze: jeśli masz dużo chleba lub wypieków, możesz je zamrozić, aby uniknąć rozwoju pleśni lub wysuszenia. Po odmrożeniu zachowują one swój smak i konsystencję.

Do zamrażania nie nadają się:

  • Owoce i warzywa, które w swej strukturze posiadają dużą wody  np.: sałata, rzodkiewka, ogórek, arbuz , owoce cytrusowe.
  • Wyjątkowo źle znoszą mrożenie banany, kiwi i awokado -  po rozmrożeniu ciemnieją i są nieapetyczne.
  • Nabiał - jogurty, mleko, śmietana, miękkie i świeże sery, takie jak ricotta, mozzarella, ser śmietankowy -po rozmrożeniu rozwarstwiają się, tracąc swoją konsystencję.
  • Produkty skrobiowe-makaron, ryż i ziemniaki  po ugotowaniu i zamrożeniu nie nadają się do spożycia. Po wyjęciu z zamrażalnika stają się miękkie, papkowate, tracą swoją konsystencję, wyglądają nieapetycznie.

WAŻNE !

Mrożone produkty muszą być wysokiej jakości, bo mrożenie jej nie poprawi.

Najlepiej mrozić sezonowe produkty.

Nie można zamrażać żywności wcześniej mrożonej - to grozi zatruciem. To ważne szczególnie w przypadku mięsa.

Pamiętaj, aby prawidłowo opakować produkty przed zamrożeniem, aby uniknąć utraty smaku i zapobiec przesuszeniu lub dostawaniu się powietrza. Odpowiednie opakowanie to plastikowe pojemniki lub worki do zamrażarki. Warto także opisywać datę zamrożenia, aby pamiętać, kiedy dany produkt trzeba zużyć.

Zamrażanie żywności to praktyczne rozwiązanie, które pozwala oszczędzać czas i pieniądze, jednocześnie ograniczając marnotrawstwo jedzenia..

Źródło: PSSE

 

Oceń artykuł: 7 9

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 1 (1)

    Naklo, w dniu 29-12-2024 15:46:51 napisał:

    Torba papierowa z sernikiem wisi na rączcce do wejścia do śmietnika. Pomiędzy Gimnazjalna a Dąbrowskiego.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Balustrady Bramy Ogrodzenia
Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
Ewidencja Importu Aut
2400 zł / rokPLN
Budowa hal
Ramki ślubne
39,90 zł PLN
Zadaj pytanie
40PLN
Szkolenie okresowe pracowników
89PLN
Szkolenie bhp dla studentów
79PLN
0

Koleją do Ciechocinka. Połączenie jeszcze w tym roku

W obecności wicemarszałek Anety Jędrzejewskiej 21 marca zostanie # podpisania umowa między spółką PKP Polskie Linie Kolejowe a wykonawcą inwestycji na modernizację siedmiokilometrowego odcinka linii kolejowej z Aleksandrowa Kujawskiego do Ciechocinka.

(czytaj więcej)
0

To groźna i wysoce zakaźna choroba. Co wiemy o błonicy?

Po raz pierwszy od wielu lat odnotowano w # Polsce przypadki zachorowania na błonicę. Błonica jest chorobą zakaźną szczególnie niebezpieczną i wysoce zakaźną wywoływaną przez bakterie maczugowca błonicy. Choroba przenoszona jest drogą kropelkowo-powietrzną lub przez bezpośredni kontakt z wydzielinami albo przedmiotami osobistymi osoby chorej lub nosiciela. Głównym źródłem zakażenia jest człowiek. Okres wylęgania może wynosić od 1 do 7 (10) dni. Wybrane szczepy bakterii produkują toksynę błoniczą, która ma potencjał uszkodzenia mięśnia sercowego, mózgu czy nerek.

(czytaj więcej)
0

Spotkanie poświęcone weteranom. Ich doświadczenie jest nieocenione

W 8 K-PBOT odbyło się dwudniowe spotkanie poświęcone# weteranom misji poza granicami państwa. Brygada wyróżnia się liczbą weteranów – służy w niej ponad 80 osób, z których wiele brało udział w misjach kilkukrotnie, nawet ponad pięć razy. Wśród nich znajduje się również weteran poszkodowany na misji w Afganistanie.

(czytaj więcej)
0

100 lat działalności RDLP w Toruniu. Świętowano jubileusz

1 lutego 2025 roku minęło równo 100 lat od powstania # Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Toruniu. To niezwykły jubileusz, który zgromadził licznych gości – przedstawicieli władz, instytucji, leśników oraz wszystkich, którym bliska jest idea ochrony i zrównoważonego gospodarowania lasami

(czytaj więcej)