Dziś mamy 29 marca 2024, piątek, imieniny obchodzą:

06 kwietnia 2022

Nareszcie wiosna. Propozycje na wiosenne dania pełne smaku i kolorów

fot. InfoWire.pl

fot. InfoWire.pl

Termometry pokazują coraz wyższą temperaturę, dni wydłużają się, a# my powoli zaczynamy poszukiwania lżejszych ubrań. Wszystko wskazuje na to, że nadchodzi wiosna! Zmian wymagają więc nie tylko nasze garderoby, ale także talerze. Szef kuchni Knorr przygotował garść porad, co warto uwzględnić w wiosennym jadłospisie i jak najsmaczniej wykorzystać produkty, za którymi wielu z nas tęskniło przez długie zimowe miesiące.

Powitaj nowalijki z otwartymi ramionami

Kuszą intensywnymi kolorami, świeżym zapachem, chrupkością i wybornym smakiem. Do najpopularniejszych nowalijek z pewnością można zaliczyć rzodkiewki, szczypiorek, zieloną sałatę oraz rzeżuchę, która wielu osobom jednoznacznie kojarzy się z Wielkanocą, lecz warto jadać ją także na co dzień. Pierwsze młode warzywa na sklepowych półkach znaleźć można już w marcu i kwietniu. Choć wyśmienicie smakują nawet solo, polecamy przygotowywać z nich bardziej złożone kompozycje. Na start szef kuchni Knorr proponuje sałatkę z kiełkami rzodkiewki, dzięki której błyskawicznie rozsmakujemy się w wiosennych frykasach:

Sałatka z kiełkami rzodkiewki

czas przygotowania: 15 min.

ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 opak. kiełków rzodkiewki
  • 1 opak. Sosu sałatkowego francuskiego Knorr
  • 6 plastrów szynki suszonej
  • 6 liści sałaty karbowanej
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przygotownia:

  1. Przygotuj aromatyczny, ziołowy sos, mieszając zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy.
  2. Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki, oliwki przekrój na połówki. Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry, skrop 2 łyżkami oliwy i grilluj.
  3. Na półmisku lub talerzu rozłóż dookoła liście sałaty, następnie zbliżając się do środka naczynia ułóż, również dookoła, grillowana cukinię, plastry szynki oraz na środku - kiełki.
  4. Wierzch sałatki posyp pokrojonymi oliwkami, a całość polej przygotowanym sosem. Gotową sałatkę podawaj jako samodzielne danie.

Obudź się po zimie!

Choć budząca się do życia natura nastraja pozytywnie, wielu z nas na przełomie zimy i wiosny zmaga się ze spadkiem energii, rozdrażnieniem oraz osłabieniem. Wiosenne menu powinno być więc nie tylko smaczne i kolorowe, ale przede wszystkim oparte na produktach, które są bogate w dobroczynne składniki odżywcze. Czas zakończyć zimową stagnację i pożegnać typowo zimowe, ciężkostrawne potrawy. Jako wstęp do zmian nawyków żywieniowych polecamy kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta. Takich właśnie pomysłów potrzeba nam na wiosnę!

Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta

czas przygotowania: 105 min.

ilość porcji: 4

Składniki:

  • 4 buraki średniej wielkości
  • 300 g kaszy pęczak
  • 1 kostka Bulionu warzywnego Knorr
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka Mieszanki ziół i przypraw Grecka z oregano Knorr
  • kawałek imbiru świeżego (ok. 1 cm)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 kostka sera feta
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotwania:

  1. Buraki dokładnie umyj. Dwa z nich skrop olejem, zawiń szczelnie w folię aluminiową i piecz w temperaturze 190 stopni przez 40-50 minut. Po tym czasie sprawdź wykałaczką, czy są miękkie. Jeśli nie, piecz przez kolejne 15 minut. Gdy będą miękkie, odstaw je do ostudzenia.
  2. Pozostałe buraki obierz i wyciśnij z nich sok za pomocą sokowirówki.
  3. Kaszę pęczak ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr. Jak będzie miękka odcedź i odstaw.
  4. Upieczone buraki obierz i pokrój w kostkę.
  5. Natkę pietruszki posiekaj, ser feta rozkrusz w palach i włóż do oddzielnej miseczki. Cebulę, czosnek oraz imbir obierz i pokrój drobno. Smaż na dużej patelni, jak będą rumiane dodaj kaszę.
  6. Wlej sok z buraka, dodaj pokrojone buraki, przyprawę grecką Knorr i całość gotuj, aż lekko zgęstnieje. Przełóż na talerz i podawaj z serem feta i natką pietruszki.

Nowy początek?

Zapewne niejedna osoba zdążyła zapomnieć już o swoich ambitnych postanowieniach noworocznych, które często związane są z aktywnością fizyczną i dietą. Dlatego wiosna jest traktowana jako doskonały pretekst do ich wznowienia i zadbania o swoje zdrowie oraz sylwetkę. Ze świeżych warzyw i owoców można przyrządzać barwne sałatki, ale też koktajle i smoothies, które są kapitalną alternatywą dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie, a chciałyby wprowadzać świeże i zdrowe produkty do menu na co dzień.

Sałatka to za mało? Postaw na jednogarnkowce!

Wiosenne menu nie musi bazować wyłącznie na sałatkach, które niejednej osobie wydają się być daniami niezbyt treściwymi. Wybawieniem dla wszystkich smakoszy okazują się więc wieloskładnikowe potrawy jednogarnkowe. Nie tylko można wzbogacić je wieloma wartościowymi składnikami, ale też pomogą one zaoszczędzić czas. Nie ma sensu zamykać się w kuchni na długie godziny, gdy pogoda za oknem dopisuje i lepiej wybrać się na spacer albo rowerową przejażdżkę! Warzywne gulasze, leczo, curry z orientalnymi nutami czy risotto udowodnią każdemu niedowiarkowi, że wiosną można jeść naprawdę różnorodnie, nie tracąc przy tym całej swojej energii i wolnego czasu.

Materiał: InfoWire.pl 

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    Janek, w dniu 07-04-2022 22:45:47 napisał:

    Bla bla bla jaka pogoda jest teraz?

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Balustrady Bramy Ogrodzenia
Budowa magazynów
Szkolenie z HACCP
59PLN
Fotoksiążka A4 28 stron
51,00PLN
Prowadzenie kadr i płac dla firm
od 50PLN
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
Szkolenie z pierwszej pomocy
49PLN
0

Prawo pocztowe. Prezydent podpisał nowelizację ustawy

Ustawa umożliwia przekazanie Poczcie Polskiej# 2,052 mld zł dotacji na finansowanie kosztu netto obowiązku świadczenia usług powszechnych w latach 2021-2024 r.

(czytaj więcej)
0

Dzisiaj Wielki Piątek. Czas smutku, żałoby i skupienia

Wielki Piątek jest czasem powagi, smutku, żałoby i skupienia#. W kościele tego dnia nie odprawia się mszy św., tylko ma miejsce wieczorna Liturgia Męki Pańskiej. Najważniejszym jej elementem jest adoracja krzyża. Wierni podchodzą do krucyfiksu, przyklękają i symbolicznym ucałowaniem wyrażają przyjęcie odkupienia Jezusa. Liturgię wielkopiątkową kończy przeniesienie Najświętszego Sakramentu z ciemnicy do tak zwanego Grobu Pańskiego upamiętniającego złożenie do grobu ciała Chrystusa. Grób Pański stanowi ważny element Wielkiego Piątku i jego przygotowywanie jest szczególnie polskim zwyczajem. W grobach tych są często symbole narodowe oraz nawiązania i aluzje do aktualnych wydarzeń oraz problemów społecznych.

(czytaj więcej)
0

Pod Bydgoszczą wylądowało UFO? Tajemniczy spodek pod lasem

- To spodek obcej cywilizacji, UFO, a może to jakieś urządzenie szpiegowskie# z innego kraju? - spekulują mieszkańcy Tarkowa Dolnego w powiecie bydgoskim na widok dziwnego pojazdu, który stanął na jednej z łąk pod lasem w powiecie bydgoskim.

(czytaj więcej)
0

Prawdziwy test umiejętności. Zgrupowanie zwane "pętlą taktyczną"

Żołnierze kompanii logistycznej #8. Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej, którzy w minionych 14 dniach odbywali szkolenie zintegrowane na poligonie w Łojewie, pomyślnie zakończyli końcowy egzamin podsumowujący znajomość wojskowej wiedzy praktycznej doskonalonej podczas tego zgrupowania poligonowego zwany „pętlą taktyczną”.

(czytaj więcej)