Dziś mamy 3 czerwca 2020, środa, imieniny obchodzą:

15 maja 2019

Kupujesz przez Internet – bądź ostrożny. Przedstawiamy kilka ważnych informacji

fot. pow.

fot. pow.

Zakupy przez Internet są z całą pewnością bardzo wygodne, ale niestety # nie zawsze bezpieczne. Aby uniknąć przykrych niespodzianek warto dokładnie sprawdzić wiarygodność sprzedawcy oraz wybrać formę płatności przy odbiorze.

Zakupy dokonywane za pośrednictwem Internetu są bardzo wygodne i już bardzo popularne. Często sklepy internetowe bądź osoby prywatne oferują produkty w niższych cenach, niż sklepy tradycyjne i właśnie dzięki temu oferty sprzedawców internetowych są atrakcyjne.

Niestety anonimowość, z którą spotykamy się w sieci wykorzystują także oszuści, dlatego każdy, kto decyduje się na taką formę zakupów powinien przede wszystkim dokładnie sprawdzić wiarygodność sprzedawcy. Kiedy cokolwiek wzbudzi nasze zastrzeżenia warto poszukać towaru gdzieś indziej.

Niestety w dalszym ciągu nakielska policja informowana jest o oszustwach dokonywanych przez Internet polegających na niedostarczaniu zakupionych i zapłaconych produktów. Tylko w ostatnich dniach, policja otrzymała kilka tego typu zgłoszeń od pokrzywdzonych, którzy wybrali tę formę zakupów i pomimo wpłaty całości bądź części należnej kwoty, nie otrzymali zamówionego towaru.

Dlatego warto pamiętać, że najbezpieczniejszą formą zapłaty jest płatność przy odbiorze towaru. Być może taka forma jest nieco droższa, jednak z całą pewnością bezpieczniejsza. Należy także pamiętać, że zawartość przesyłki trzeba sprawdzić w obecności kuriera. Wiele firm działających na rynku o takiej możliwości informuje swoich klientów, a w przypadku ewentualnej reklamacji kontrola zawartości paczki w obecności kuriera bywa wymagana.

Jeśli sprzedawca po otrzymaniu gotówki, nie przesyła zakupionego towaru, a kontakt z nim się urywa, bądź też kiedy otrzymujemy inny towar niż w rzeczywistości zamawialiśmy najprawdopodobniej zostaliśmy oszukani, o czym należy powiadomić najbliższą jednostkę policji. Zgłaszając się do policjantów należy zabrać ze sobą dokument tożsamości oraz wszelką dokumentację związaną z dokonaną transakcją, a także korespondencję, jaka była prowadzona ze sprzedawcą.

Ostrożność pozwoli uniknąć ewentualnych nieprzyjemności związanych ze współpracą z nieuczciwymi sprzedawcami.

podkom. Justyna Andrzejewska

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu. 

Oceń artykuł: 2 1

Czytaj również

udostępnij na FB
0

O Stowarzyszeniu Oficerów Więziennictwa. Czym się zamuje?

Przyglądamy się bliżej działalności Stowarzyszenia Oficerów Więziennictwa. Jaka jest jego #historia? Jakie stawia sobie cele? Do czego dąży w swoich działaniach?

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)