Klopsiki po marokańsku z kaszą kuskus. Przepis kulinarny

fot. pow.
Północnoafrykańskie smaki bardzo często są zestawione#z kaszą kuskus, która jest nieodłącznym elementem tamtejszej kuchni. Marokańskie klopsiki podane z kaszą kuskus będą wyśmienitą propozycją na pyszny obiad. Smacznego!
Składniki:
150g kaszy kuskus (np. marki Halina BIO)
500g wołowiny mielonej
2 cebule pokrojone w drobną kostkę
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
500ml przecieru pomidorowego
szklanka wody
Metoda:
1. W misce mieszamy wołowinę, połowę cebuli, czosnek, bułkę tartą, jajko, natkę, kolendrę i przyprawy. Formujemy klopsiki wielkości piłki golfowej.
2. Smażymy klopsy na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Dodajemy cebulę, smażymy jeszcze minutę i dodajemy przecier z wodą. Przykrywamy i gotujemy przez 20 minut, w połowie gotowania przekładamy klopsiki na drugą stronę.
3. Kuskus mieszamy w misce. Doprawiamy solą, mieszamy, zalewamy wrzątkiem tak aby woda była centymetr ponad kaszą. Miskę zawijamy folią spożywczą i pozostawiamy na 5-7 minut.
4. Klopsy podajemy z ciepłym kuskusem.
Smacznego!
Materiał: Łukasz Nocuń
Czytaj również
- Błyskawiczne lody na patyku. Z mascarpone, musem i malinami
- Orientalne szaszłyki z warzywami. Idealne na grila
- Patent na piknik. 3 pomysły na smakowity relaks na świeżym powietrzu
- Pomysł na lekką przekąskę. Sakiewki z szynką, gruszką i serem feta
- Lunchbox z ryżem, kurczakiem i warzywami. Przepis kulinarny
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Co robić w przypadku zatrucia? Jak go unikać?

Jak się zachować w przypadku zatrucia? Jak go unikać? Na co uważać, żeby niego nie doszło?
(czytaj więcej)Nie masz jeszcze prezentu na Dzień Ojca? Zaserwuj alternatywny, bezmięsny obiad!

W ostatnim czasie świętowaliśmy już Dzień Matki i Dzień Dziecka# Teraz przychodzi w końcu pora na Dzień Ojca, który przypada na 23 czerwca. Podaruj swojemu Tacie wspólnie spędzony czas! Specjalnie z tej okazji mamy dla Ciebie propozycję na uroczyste menu w nieco alternatywnej, bezmięsnej odsłonie.
(czytaj więcej)Zaplanuj wakacyjny wyjazd. Podstawy biwakowej kuchni

Koniec roku szkolnego oraz utrzymujące się wysokie temperatury# zwiastują początek wakacyjnego sezonu wyjazdów i wycieczek. Większość z nas ma już zaplanowane letnie destynacje, jednak jeśli jeszcze nie macie pomysłu, spróbujcie udać się z dala od miejskiego zgiełku! Aby zapewnić sobie odpowiedni jadłospis spędzając urlop na biwaku, warto zaplanować, co stanie się podstawą naszego codziennego menu.
(czytaj więcej)„Czy możemy liczyć na europejską pomoc?”. Rozmowa z Jerzym Gawędą

Ponownie rozmawiamy z radnym Sejmiku Województwa Kujawsko-Pomorskiego# Jerzym Gawędą na temat sytuacji politycznej w Europie w związku z toczącą się wojną w naszym sąsiedztwie. Minęło ponad sto dni od czasu rosyjskiej inwazji na Ukrainę i nadal trudno mówić o szansach na pokój. Zdaniem naszego rozmówcy w samej Europie jest kilka państw, które wcale nie dążą do jego zawarcia.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!