Dziś mamy 23 listopada 2017, czwartek, imieniny obchodzą:
23 stycznia 2016

Karnawałowe słodkości

Do Tłustego Czwartku, w którym to będziemy objadać się pączkami zostało jeszcze nieco czasu. Aby karnawałowej tradycji stało się zadość, przygotujmy # tradycyjne faworki.

Inna nazwa tych pysznych ciastek to chruściki, chrust, a także jaworki. Przygotowane z ciasta śmietanowego, smażone w głębokim tłuszczu i posypane cukrem pudrem z pewnością umilą zimowe popułudnia niejednego łasucha. Podajemy tradycyjny przepis na ten karnawałowy przysmak.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 5 dużych łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
  • łyżka spirytusu bądź octu
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • olej, albo smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15min. Przez ten czas rozbite ciasto zawijamy i rozbijamy ponownie.  Dzięki temu będzie ono jednolite, elastyczne, a po usmażeniu smakowicie kruche.

Następnie, ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. Staramy się posypywać blat mąką jak najrzadziej. Ciasto pokroić najpierw na paski grubości ok. 3- 4cm, kolejno na prostokąty lub równoległoboki (o długości ok. 9- 10cm. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

Tak przygotowane faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu.

Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Życzymy smacznego!

Oceń artykuł: 84 83

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Fotokoszulka z nadrukiem
35,00PLN
Meble systemowe w wybarwieniu Dąb Naturalny
Roleta dzień i noc
Ryzyko zawodowe
od 100PLN
Meble kuchenne
Meble łazienkowe
Nowoczesny styl
Makijaż ślubny
0

Kriolipoliza – pozbądź się tkanki tłuszczowej

Kriolipoliza jest to najskuteczniejsza metoda trwałego usuwania tkanki tłuszczowej, którą można wykonać w Studio Urody i Odnowy Biologicznej.

(czytaj więcej)
0

Dziś Światowy Dzień Rzucania Palenia. Świętujecie? (sonda)

Co roku w trzeci czwartek listopada obchodzony jest Światowy Dzień #Rzucania Palenia. Tego dnia wszyscy palacze zachęcani są do podjęcia próby, przynajmniej na jeden dzień, zaprzestania palenia.

(czytaj więcej)
0

Karma dla psów i kotów OptimaNova: gdzie kupić i czy warto?

OptimaNova to hiszpańska marka wysokiej jakości karm. Produkowana jest w rejonach Madrytu. To, co wyróżnia karmy tej marki to wyjątkowo wysoka zawartość mięsa w składzie: od 65 do 70 proc.# Na polskim rynku tak wysokiej jakości karma dla psów i kotów jest rzadkością.

(czytaj więcej)
0

Jak wybrać odpowiedni ekspres do kawy

Smak kawowego naparu zależy nie tylko od rodzaju i jakości kawy ziarnistej (mielonej), ale także od sposobu jej przygotowania i naszych umiejętności. Najprostszym sposobem na szybkie rozkoszowanie się ulubionym napojem jest zakup odpowiedniego ekspresu do kawy. Nie oznacza to jednak, że sprawa jest zakończona.

(czytaj więcej)