Dziś mamy 20 kwietnia 2024, sobota, imieniny obchodzą:

26 stycznia 2015

Jak zrobić pesto?

fot. nadesłane

fot. nadesłane

Poniżej przedstawimy przepis nadesłany przez p. Marikę.

Składniki:
1 duży pęczek bazylii (ok. 100 g.) – najchętniej kupuję cięte zioła
20 g świeżego koperku (opcjonalnie, w klasycznej wersji się go nie dodaje)
1-2 ząbki czosnku
30 g sera Parmezan lub Pecorino Romano, drobno startego na tarce
30 g orzeszków piniowych (kiedy ich nie mam, zastępuję je pestkami słonecznika)
ok. 50-70 ml oliwy z oliwek
1 łyżka cytryny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Z bazylii oderwać twarde łodygi. Resztę umieścić w blenderze wraz z koperkiem (jeśli go używamy), drobno pokrojonym czosnkiem, serem i orzeszkami piniowymi. Włączyć mikser i powoli wlewać oliwę z oliwek. W razie potrzeby wyłączyć mikser i łopatką zdjąć pesto z brzegów naczynia. Oliwy należy dodać tyle, by sos miał lekko płynną, ale wciąż gęstą konsystencję. Na końcu doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie odrobiną soli. Można zjeść od razu lub przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do kilku dni zużywając wedle potrzeb. Jeśli nie mamy blendera ani miksera, wszystkie składniki można utrzeć w moździerzu.

Materiał: Marika

Oceń artykuł: 158 255

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (4) Zgłoś naruszenie zasad

    • 2 (6)

    nakielan, w dniu 26-01-2015 14:58:35 napisał:

    Mmm pycha

    odpowiedz

    • -5 (5)

    dietetyk, w dniu 26-01-2015 16:27:35 napisał:

    bardzo to kaloryczne ze względu na zawartość tłuszczu.ktoś by powiedział że to zdrowy tłuszcz ale i tak za dużo z samych produktów.

    odpowiedz

    • 8 (12)

    Eagon, w dniu 26-01-2015 18:27:51 napisał:

    Do przepisów powinien powstać specjalny dział na stronie a nie, że chcę sprawdzić wiadomości z regionu a tu mnie atakuje przepis ' jak zrobić pesto '

    odpowiedz

    • 3 (5)

    Pesto, w dniu 31-01-2015 11:03:52 napisał:

    Pycha :)

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!



Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Dziękujemy za dodanie opinii. Niebawem pojawi się na stronie.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Konstrukcje stalowe
Metodyka prowadzenia instruktażu stanowiskowego
49PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Prowadzenie kadr i płac dla firm
od 50PLN
Zaproszenia
4,00 zł PLN
Szkolenia bhp okresowe
od 70PLN
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Sporządzanie listy płac
od 50PLN
0

Ciekawe miejsca na terenie Leśnictwa Dębogóra. Co warto zobaczyć?

Pogoda nie zachęca wręcz do #wychodzenia na zewnątrz, więc My chcemy Was zachęcić do lektury przy porannej kawie. Tym razem kilka ciekawych miejsc na terenie Leśnictwa Dębogóra.

(czytaj więcej)
0

Rocznica powstania w gettcie warszawskim. Heroiczna walka

Dzisiaj, 19 kwietnia przypada# 81. rocznica powstania w getcie warszawskim.

(czytaj więcej)
0

Kwiecień plecień. Poranne opady śniegu zaskoczyły mieszkańców

W kcyńskiej gminie dziś rano #padał śnieg z deszczem i to dość intensywnie. Za oknem przez kilkanaście minut panowała iście zimowa aura.

(czytaj więcej)
0

Szkolenie rezerwistów. Duże zaangażowanie podczas zajęć

W dniach 15-19.04.br. instruktorzy z Brygadowego Zespołu# Szkoleniowego 8. Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej szkolili na Jachcicach rezerwę pasywną.

(czytaj więcej)