Uczniowie na warsztatach kulinarnych. Królowała kuchnia śródziemnomorska
pow.
Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Władysława Łokietka w # Lubaszczu kształcący się w zawodzie kucharz, po raz kolejny mieli możliwość rozwijania swojej pasji podczas warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Studio A w Toruniu.
Odbyły się w ramach realizacji zajęć pozalekcyjnych p.n. „Rozwój zawodowy – moją szansą II”, których organizatorem jest Powiat Nakielski. Warsztaty poprowadził nasz ulubiony Szef kuchni z restauracji „Dolce Vita” w Bydgoszczy.
Tematyka objęła kuchnię śródziemnomorską: owoce morza - czyszczenie i przygotowanie, włoskie makarony, zupę krem oraz wybór podstawowych sosów. Młodzi „kucharze” pracowali w pięciu trzyosobowych grupach, z których każda przygotowywała inną potrawę. Menu obejmowało:
Krewetki w oliwie z papryczką chili i czosnkiem z pomidorkami cherry, podane z grzankami z pesto,
Krem pomidorowy z pieczoną papryką i cukinią,
Focaccia włoska, czyli placek drożdżowy z dodatkami,
Tagliatelle z małżami mulle w sosie śmietanowym,
Kalmary nadziewane warzywami w sosie pomidorowym,
Raviolo con uovo – ravioli z ricotta i płynnym żółtkiem.
Po sporządzeniu dań, na wszystkich czekała degustacja. Każdy uczestnik szkolenia posmakował przygotowane potrawy, które były przepyszne. Potwierdził to sam szef kuchni oceniając ich smak, wymagania organoleptyczne i wygląd. Uczniowie zaangażowali się stuprocentowo w gotowanie, czego dowodem był entuzjazm i satysfakcja ze zdobytych umiejętności. Koordynatorami projektu są nauczyciele ZSP w Lubaszczu: pani Margareta Machnik – Król i pani Grażyna Sokołowska.
materiał: Agnieszka Andrzejewska
Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu
Galeria
Czytaj również
- Poczęstunek pełen witamin. Ekologiczna podróż uczniów
- XV Olimpiada Policyjna. Paweł Kowalski z Krzywoustego na 8. miejscu w Polsce
- Kurs "Stewardessy i stewarda linii lotniczych". Szkolenie w Żegludze
- Akcja "Żonkile". Uczniowie wzięli udział w lekcjach tematycznych
- "Środowisko ponad wszystko". Obchody Międzynarodowego Dnia Ziemi
Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego warto jeść śniadanie?
Śniadanie to najważniejszy posiłek# w ciągu dnia. Dzięki niemu dostarczamy organizmowi węglowodany, które są źródłem energii.
(czytaj więcej)Sprawdzono jakość handlową jaj. Jakie nieprawidłowości stwierdzono?
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów #Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej jaj, przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. w sklepach spożywczych i innych punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.
(czytaj więcej)Poranne ćwiczenia strażaków. Udział wzięło pięć zastępów
W czwartek, 25 kwietnia w godzinach rannych strażacy #prowadzili ćwiczenia na obiekcie przy ulicy Kcyńskiej w Szubinie.
(czytaj więcej)Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport
Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.
(czytaj więcej)