Dziś mamy 22 września 2020, wtorek, imieniny obchodzą:

27 listopada 2014

Projekt „Natura 2000” bliższy dzieciom

fot. SP nr 4 w Nakle

fot. SP nr 4 w Nakle

W poniedziałek, 24 listopada w SP nr 4 w Nakle odbyły się warsztaty w ramach projektu „Natura 2000 – Pozytywna Inspiracja” realizowanego przez Fundację Wspierania Inicjatyw Ekologicznych.

Spotkania z uczniami klas 1-3 oraz 6 prowadził pan Marek Maluśkiewicz, który w ciekawy sposób przybliżył dzieciom jeden z obszarów „Natura 2000” – Dolinę Noteci. Dzieci mogły się dowiedzieć jakie gatunki ptaków i innych rzadkich zwierząt są chronione na tym obszarze.

Podziwiały również krajobraz nadnotecki ukazany w prezentacji multimedialnej. Poznały wiele ciekawostek przyrodniczych oraz wysłuchały odgłosów ptaków Doliny Noteci.

Na koniec uczestnicy warsztatów sprawdzili swoją wiedzę w Quizie „Rozpoznaj tego ptaka”. Była to ciekawa lekcja, która zachęcała do odkrywania tajemnic otaczającej nas przyrody.

Materiał: SP nr 4 w Nakle

Oceń artykuł: 59 133

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Jakie są najpopularniejsze imiona? Najnowsze zestawienie

Mamy zmianę na pozycji lidera, a dokładnie# liderki, wśród najpopularniejszych imion nadawanych dziewczynkom! W męskiej kategorii zmian brak. Sprawdźcie, jakie imiona – w pierwszym półroczu tego roku – rodzice nadawali swoim dzieciom najczęściej.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)