Dziś mamy 19 września 2020, sobota, imieniny obchodzą:

25 marca 2020

Fundacja DKMS przekazała 110 tys. pałeczek do diagnostyki koronawirusa

Wszystkie ręce na pokład! – to najczęściej słyszany w ostatnim czasie okrzyk, który #mobilizuje wszystkich do walki ze wspólnym, bardzo trudnym przeciwnikiem, jakim jest epidemia koronawirusa.

Na pierwszej linii stają pielęgniarki, ratownicy, lekarze oraz diagności. Do walki z koronawirusem dołączyła także Fundacja DKMS, przekazując do dyspozycji Ministerstwa Zdrowia 110 000 pałeczek do pobierania wymazu, które będą wykorzystywane w laboratoriach i szpitalach, przeprowadzających testy na obecność wirusa SARS-CoV-2.  

Przekazujemy pałeczkę dalej!

Pałeczki, które posłużą do diagnostyki COVID-19, zostały odebrane z magazynu Fundacji DKMS i przekazane do Centralnej Bazy Rezerw Sanitarno – Przeciwepidemicznych, szpitali warszawskich, Centrum Zdrowia Dziecka, Narodowego Instytutu Kardiologii i MSWiA.

- Każdego dnia w Fundacji DKMS ścigamy się z czasem, walcząc o życie osób chorych na nowotwory krwi, i wiemy, jak ważna jest sprawna diagnostyka. W tym trudnym dla nas wszystkich czasie musimy się wspierać, dlatego za pośrednictwem Ministerstwa Zdrowia przekazaliśmy polskim szpitalom i laboratoriom darowiznę w postaci 110 000 jałowych pałeczek do pobierania wymazu, które będą wykorzystywane do diagnostyki koronawirusa. Nasze wymazówki spełniają wymagania wskazane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego i Państwowy Zakład Higieny. Na co dzień używamy ich, aby rejestrować potencjalnych dawców szpiku, dających szansę na nowe życie chorym na nowotwory krwi. Teraz przekazujemy pałeczkę dalej - dziś potrzeba jest inna, ale cel taki sam – ratowanie ludzkiego życia - mówi Ewa Magnucka-Bowkiewicz, Prezes Fundacji DKMS.

 - Serdecznie dziękujemy wszystkim, dzięki którym pałeczki sprawnie i szybko trafiły w odpowiednie miejsca. To dla nas bardzo ważne, że w taki sposób możemy przyczynić do walki z epidemią oraz wesprzeć wszystkich pacjentów i polską Służbę Zdrowia. Jesteśmy z Wami myślami! Dobro wraca!  - dodaje Ewa Magnucka-Bowkiewicz.

Materiał: Fundacja DKMS

Oceń artykuł: 9 1

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Gabinet / jadalnia / pokój dzienny
Pokój dzienny/ jadalnia/ sypialnia/ biuro
Wulkanizacja
Rolki termiczne
0,69PLN 0,49PLN
Fotokubek magiczny
29,90PLN
Baterie
od 0,90PLN
Oprogramowanie KC Firma i KC Market
Posnet XL
sugerowana cena producenta: 3431,70PLN
0

Jakie są najpopularniejsze imiona? Najnowsze zestawienie

Mamy zmianę na pozycji lidera, a dokładnie# liderki, wśród najpopularniejszych imion nadawanych dziewczynkom! W męskiej kategorii zmian brak. Sprawdźcie, jakie imiona – w pierwszym półroczu tego roku – rodzice nadawali swoim dzieciom najczęściej.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)