Dziś mamy 28 listopada 2014, piątek, imieniny obchodzą:
29 stycznia 2013

Faworki

Skład:

  • 2 szklanki mąki;
  • 1 jajko;
  • 5 żółtek;
  • 4 łyżki masła;
  • 4 łyżki cukru pudru;
  • 5 łyżek gęstej śmietany;
  • 2 łyżki rumu;
  • 1 łyżeczka octu;
  • szczypta soli;
  • smalec lub olej do smażenia;
  • cukier puder do posypania faworków.

Wykonanie:

W misce ubijamy jajko, żółtka i cukier puder. W następnej kolejności dodajemy śmietanę, miękkie masło, szczyptę soli, rum i ocet. Do tej masy wsypujemy szklankę mąki i całość starannie ucieramy przez 10 minut. Na stolnicę wysypujemy drugą szklankę mąki i przekładamy ciasto. Teraz przystępujemy do wyrabiania tak długo, aż przestanie przyklejać się nam do rąk (jeśli ciasto będzie za luźne dodajemy mąki, jeśli zbyt zwarte śmietany). Na skutek tego powinno powstać elastyczne ciasto takie jak na pierogi. Jeśli jednak chcemy uzyskać ciasto doskonałe to musimy je jeszcze zbić wałkiem ze wszystkich stron. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na godzinę, aby sfermentowało. Po tym czasie wałkujmy ciasto partiami, gdyż wyschnięte błyskawicznie wchłania tłuszcz podczas smażenia. Zaś cienko rozwałkowane kroimy na paski, a każdy pasek rozcinajmy w środku. Przez to nacięcie przewlekamy jeden z końców paska. Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor z jednej strony, a następnie z drugiej. Trwa to około 60 sekund. Gotowe.

tekst: Izabela Chudzyńska

Oceń artykuł: 7 1

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (3) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    Ewa, w dniu 06-02-2013 16:37:04 napisał:

    Szukam przepisu na faworki wchodzę a tu co ??? przepis :D dzięki wielkie

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Halina, w dniu 10-02-2013 21:37:44 napisał:

    Dobry przepis na faworki dziękuję i pozdrawiam Halina

    odpowiedz

    • 0 (0)

    nakielanka, w dniu 26-01-2014 15:14:56 napisał:

    Jednak trzeba dodać więcej mąki

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!

0

Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień

Gotować kaszę każdy może. Ale czy wiemy jak ją przyrządzić, by wydobyć z niej właściwy smak oraz aromat? To już nie lada sztuka! O tajnikach gotowania kaszy – zarówno w sposób tradycyjny,# jak i nowatorski opowiadają eksperci kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” – szef kuchni Andrzej Polan oraz specjalista ds. żywienia Katarzyna Foszner.

(czytaj więcej)
0

Jak dbać o skórę jesienią i zimą?

Jesień i zima to szczególny okres dla naszej skóry. Zimny wiatr i mróz, to największe zagrożenia. Niewłaściwa pielęgnacja i brak kosmetyków ochronnych przed niesprzyjającymi warunkami pogodowymi może spowodować, że skóra stanie się sucha i nadwrażliwa.

(czytaj więcej)
0

Wspominamy ofiary wypadków

"Prędkość zabija" - to tegoroczne hasło Światowego Dnia Pamięci o Ofiarach Wypadków Drogowych.

(czytaj więcej)
0

Kłopoty to ich specjalność

Ciąg dalszy perypetii trójki przyjaciół z filmu Szefowie wrogowie. Mając po uszy pracy pod dyktando szefów, Nick, Dale i Kurt postanawiają tym razem przejąć ster i założyć własny biznes.

(czytaj więcej)

Złap aktualne okazje

Meble systemowe Dąb Sonoma/ Biały Połysk
Modne aranżacje
Ciągniki - Sprzedaż
Schwarzkopf BC Hair&Scalp Hair Growth Serum serum wspomagające wzrost włosów 100 ml
99PLN 20PLN
Klimatyzacja: samochodów i maszyn rolniczych
Teneryfa