Dziś mamy 29 maja 2015, piątek, imieniny obchodzą:
29 stycznia 2013

Faworki

Skład:

  • 2 szklanki mąki;
  • 1 jajko;
  • 5 żółtek;
  • 4 łyżki masła;
  • 4 łyżki cukru pudru;
  • 5 łyżek gęstej śmietany;
  • 2 łyżki rumu;
  • 1 łyżeczka octu;
  • szczypta soli;
  • smalec lub olej do smażenia;
  • cukier puder do posypania faworków.

Wykonanie:

W misce ubijamy jajko, żółtka i cukier puder. W następnej kolejności dodajemy śmietanę, miękkie masło, szczyptę soli, rum i ocet. Do tej masy wsypujemy szklankę mąki i całość starannie ucieramy przez 10 minut. Na stolnicę wysypujemy drugą szklankę mąki i przekładamy ciasto. Teraz przystępujemy do wyrabiania tak długo, aż przestanie przyklejać się nam do rąk (jeśli ciasto będzie za luźne dodajemy mąki, jeśli zbyt zwarte śmietany). Na skutek tego powinno powstać elastyczne ciasto takie jak na pierogi. Jeśli jednak chcemy uzyskać ciasto doskonałe to musimy je jeszcze zbić wałkiem ze wszystkich stron. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na godzinę, aby sfermentowało. Po tym czasie wałkujmy ciasto partiami, gdyż wyschnięte błyskawicznie wchłania tłuszcz podczas smażenia. Zaś cienko rozwałkowane kroimy na paski, a każdy pasek rozcinajmy w środku. Przez to nacięcie przewlekamy jeden z końców paska. Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor z jednej strony, a następnie z drugiej. Trwa to około 60 sekund. Gotowe.

tekst: Izabela Chudzyńska

Oceń artykuł: 8 1

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (3) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    Ewa, w dniu 06-02-2013 16:37:04 napisał:

    Szukam przepisu na faworki wchodzę a tu co ??? przepis :D dzięki wielkie

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Halina, w dniu 10-02-2013 21:37:44 napisał:

    Dobry przepis na faworki dziękuję i pozdrawiam Halina

    odpowiedz

    • 0 (0)

    nakielanka, w dniu 26-01-2014 15:14:56 napisał:

    Jednak trzeba dodać więcej mąki

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!

0

Truskawki - nie można im się oprzeć

Te pyszne sezonowe owoce z polskich zbiorów pojawiły się w sklepach i na straganach już w zeszłym tygodniu.

(czytaj więcej)
0

Makijaż na turniej tańca

Makijaż turniejowy powinien być przede wszystkim trwały. Stanowi rodzaj makijażu scenicznego.

(czytaj więcej)
0

Budowa domu - jak zacząć?

W Polsce każdego roku buduje się tysiące domów. Większość z nich powstaje systemem gospodarczym. Popularność tej metody wynika przede wszystkim z możliwości zoptymalizowania kosztów budowy. Ale system gospodarczy od inwestorów jednocześnie wymaga niemałego zaangażowania i odpowiedniego przygotowania.

(czytaj więcej)
0

Komedia, która nie ujdzie Wam płazem

Wielka podróż czasem zaczyna się od żabiego skoku. Rechotek jest żabą, która przeżywa kryzys tożsamości – nie lubi skakać i nie znosi niczego, co wiąże się z wodą.

(czytaj więcej)

Złap aktualne okazje

Sypialnia Ibiza
Roleta dzień i noc
Stomatologia estetyczna, Implanty
Pokój dzienny / jadalnia/ pokój młodzieżowy
Węgiel KOSTKA
do 860 za tonęPLN
HUBERTUS - NAGROBKI
JUŻ OD 1500PLN