Dziś mamy 5 sierpnia 2015, środa, imieniny obchodzą:
29 stycznia 2013

Faworki

Skład:

  • 2 szklanki mąki;
  • 1 jajko;
  • 5 żółtek;
  • 4 łyżki masła;
  • 4 łyżki cukru pudru;
  • 5 łyżek gęstej śmietany;
  • 2 łyżki rumu;
  • 1 łyżeczka octu;
  • szczypta soli;
  • smalec lub olej do smażenia;
  • cukier puder do posypania faworków.

Wykonanie:

W misce ubijamy jajko, żółtka i cukier puder. W następnej kolejności dodajemy śmietanę, miękkie masło, szczyptę soli, rum i ocet. Do tej masy wsypujemy szklankę mąki i całość starannie ucieramy przez 10 minut. Na stolnicę wysypujemy drugą szklankę mąki i przekładamy ciasto. Teraz przystępujemy do wyrabiania tak długo, aż przestanie przyklejać się nam do rąk (jeśli ciasto będzie za luźne dodajemy mąki, jeśli zbyt zwarte śmietany). Na skutek tego powinno powstać elastyczne ciasto takie jak na pierogi. Jeśli jednak chcemy uzyskać ciasto doskonałe to musimy je jeszcze zbić wałkiem ze wszystkich stron. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na godzinę, aby sfermentowało. Po tym czasie wałkujmy ciasto partiami, gdyż wyschnięte błyskawicznie wchłania tłuszcz podczas smażenia. Zaś cienko rozwałkowane kroimy na paski, a każdy pasek rozcinajmy w środku. Przez to nacięcie przewlekamy jeden z końców paska. Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor z jednej strony, a następnie z drugiej. Trwa to około 60 sekund. Gotowe.

tekst: Izabela Chudzyńska

Oceń artykuł: 14 7

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (3) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    Ewa, w dniu 06-02-2013 16:37:04 napisał:

    Szukam przepisu na faworki wchodzę a tu co ??? przepis :D dzięki wielkie

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Halina, w dniu 10-02-2013 21:37:44 napisał:

    Dobry przepis na faworki dziękuję i pozdrawiam Halina

    odpowiedz

    • 0 (0)

    nakielanka, w dniu 26-01-2014 15:14:56 napisał:

    Jednak trzeba dodać więcej mąki

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!

0

Bywa nazywany gruszką miłosną

Pyszne i niskokaloryczne. Sezon na bakłażany rozpoczyna się w lipcu, więc nie przepuśćmy okazji!

(czytaj więcej)
0

O chorobach i profilaktyce chorób nerek

Ogólnopolska kampania społeczna dla zdrowia nerek - NEFROTEST rozpoczyna się w Nakle. Przed nami wakacje, będziemy mieć więcej czasu. Doktor Renata Naruszewicz – nefrolog, kierownik Stacji Dializ B. Braun Avitum w Nakle, przekonuje by znaleźć chwilę by pomyśleć o nerkach.

(czytaj więcej)
0

Czas na piknik

Spędzanie czasu w otoczeniu natury, a przy tym rozkoszowanie się przygotowanymi wcześniej przysmakami - kto tego nie lubi?

(czytaj więcej)
0

Zainteresowanie jest ogromne. Będzie kolejny hit?

Papierowe miasta to ekranizacja bestsellerowej powieści Johna Greena, autora ”Gwiazd naszych wina”, którą już w piątek będzie można zobaczyć w kinach.

(czytaj więcej)

Złap aktualne okazje

Węgiel Orzech
od 770 za tonęPLN
Makijaż na każdą okazję
Stół kawowy Thor
LATO 2014 już w sprzedaży. Pierwsze Promocje!
Meble na wymiar: szafy przesuwne