Dziś mamy 20 września 2020, niedziela, imieniny obchodzą:

09 sierpnia 2020

Dotacje na restaurację zabytków. Wręczono umowy

fot. Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego

fot. Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego

6,5 miliona złotych – tyle wynosi tegoroczne wsparcie samorządu województwa na #projekty w dziedzinie ochrony dziedzictwa kulturowego Kujaw i Pomorza. Dotacje pozwolą na przeprowadzenie 186 przedsięwzięć rewitalizacyjnych i konserwatorskich w całym regionie. 6 sierpnia w Muzeum Etnograficznym w Toruniu marszałek Piotr Całbecki wręczył umowy o dofinansowanie projektów.

- Efekty naszego wieloletniego programu ochrony zabytków widać w całym regionie. Należy podkreślić zaangażowanie właścicieli i zarządców zabytkowych obiektów, którzy na co dzień troszczą się o nie, chronią przed zniszczeniem, zabiegają o dotacje. Odrestaurowane zabytki to nasz wspólny sukces – podkreśla marszałek Piotr Całbecki.

Wśród wybranych do dofinansowania zadań są głównie prace konserwatorskie i restauratorskie w kościołach, w tym w świątyniach w niewielkich miejscowościach, a także w kompleksach pałacowo-dworskich, kamienicach i gmachach szkół.

 Przypomnijmy, na jakie prace przyznano środki w powiecie nakielskim.

Parafia p.w. Zwiastowania NMP w Potulicach

Prace konserwatorsko-restauratorskie we wnętrzu kościoła p.w. Zwiastowania NMP w Potulicach – 35 tys. zł

Parafia p.w. św. Wawrzyńca w Nakle nad Notecią

Prace konserwatorskie i restauratorskie polichromii ściennej z kościoła p.w. św. Wawrzyńca w Nakle nad Notecią - etap II – 10 tys. zł

Parafia p.w. św. Mikołaja Biskupa w Szaradowie

Prace konserwatorskie i restauratorskie przy dekoracji malarskiej stropu i chóru kościoła parafialnego p.w. św. Mikołaja Biskupa w Szaradowie. Etap II – 20 tys. zł 

Parafia Rzymskokatolicka p.w. św. Michała Archanioła w Kcyni

Badania archeologiczne i prace konserwatorskie przy ścianie wzdłużnej lewej we wnętrzu mauzoleum rodziny Mieczkowskich w Kcyni – 11 025 zł z samorządu województwa

Starostwo Powiatowe w Nakle nad Notecią

Konserwacja dekoracji ściennych w auli I Liceum Ogólnokształcącego w Nakle nad Notecią – 25 tys. zł z samorządu województwa

Materiał: Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego / red.

Oceń artykuł: 0 12

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Torba na akcesoria fryzjerskie
82PLN
Sprawdzanie zadymienia i analiza spalin
Pokój dzienny/ jadalnia/ sypialnia/ biuro
Rejestracja podmiotów gospodarczych
od 50PLN
Rolki termiczne
0,69PLN 0,49PLN
Spray do loków Joanna 300ml
14PLN
MEBLE PIOTR PASIEKA
Budowa stanu surowego
0

Jakie są najpopularniejsze imiona? Najnowsze zestawienie

Mamy zmianę na pozycji lidera, a dokładnie# liderki, wśród najpopularniejszych imion nadawanych dziewczynkom! W męskiej kategorii zmian brak. Sprawdźcie, jakie imiona – w pierwszym półroczu tego roku – rodzice nadawali swoim dzieciom najczęściej.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)