Dziś mamy 1 czerwca 2020, poniedziałek, imieniny obchodzą:

13 stycznia 2020

"Alpakoterapia – Małe Peru". Podsumowanie projektu

fot. A. Gumul/M. Zwolińska

fot. A. Gumul/M. Zwolińska

Uczniowie Zespołu Szkół Specjalnych w Karnowie uczestniczyli w roku 2019 w # zajęciach pozalekcyjnych „Alpakoterapia – Małe Peru” dofinansowanych przez Powiat Nakielski.

Zajęcia te cieszyły się ogromną popularnością wśród uczniów. Łącznie około 80 osób uczestniczyła w różnego rodzaju przedsięwzięciach realizowanych w ramach zajęć.

Były to systematyczne spotkania z alpakami w Rozwarzynie – siedzibie „LasAlpakas” lub w szkole prowadzone przez panią Agnieszkę Gumul – wykwalifikowaną alpakoterapeutkę i Magdalenę Zwolińską – nauczycielką ZSS w Karnowie oraz m.in. spotkanie z podróżnikami Natalią Nowak i Dominikiem Walickim, którzy opowiadali uczniom o podróży po Ameryce Południowej; Ogólnopolska Konferencja Alpakoterapia i Kynoterapia w praktyce, na którą przyjechali goście z całej Polski.

Kolejnym punktem zajęć była wycieczka do Alpakolandu w Klotyldzinie. Bardzo ciekawe były także spotkania z kynoterapeutami i zajęcia z psami. W październiku przeprowadziliśmy warsztaty z filcowania wełny i konkurs plastyczny.

W grudniu 2019r. zakończyliśmy projekt Mikołajkami z alpakami. Na imprezie podsumowaliśmy zdobytą wiedzę a uczniowie otrzymali pamiątkowe upominki. Grupa uczniów z naszej szkoły w towarzystwie alpak i pod opieką pani Agnieszki i pani Magdy wzięła udział w 27. WOŚP i uzbierała pokaźną kwotę, którą zasiliła inicjatywę Jurka Owsiaka. 

Cieszymy się bardzo, że nasi uczniowie uczestniczą w spotkaniach ze zwierzętami i planujemy kontynuować nasze zajęcia.

materiał: A. Gumul/M. Zwolińska

Oceń artykuł: 2 2

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

MEBLE PIOTR PASIEKA
Opracowujemy Instrukcje bhp
od 50PLN
Posnet Bingo HS EJ
sugerowana cena producenta: 1586,70PLN
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Tonery Directions
27PLN
Zabieg parafinowy
Meble systemowe w kolorze Biały Wysoki Połysk
Sprzedaż opon
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Pielęgnacja włosów w czasie pandemii koronawirusa. O czym warto pamiętać?

Trwająca pandemia jest odczuwalna we wszystkich dziedzinach życia, szczególnie nasze zdrowie jest# obecnie pod specjalnym nadzorem. To czas, kiedy powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na kondycję całego swojego organizmu. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że aktualna sytuacja może również negatywnie wpłynąć na nasze włosy.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)