Dziś mamy 25 kwietnia 2024, czwartek, imieniny obchodzą:

03 grudnia 2022

18 lat konkursu kulinarnego. Jak pyszna wigilia, to z KGW Wąsosz

fot. LZ

fot. LZ

Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” zaprosiło stowarzyszenia, sołectwa, fundacje, OSP do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym#, którego tematem przewodnim była „Wigilia na Krajnie i Pałukach”. Zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich z Wąsosza.

Organizacje musiały zgłosić się do biura LGD do 25 listopada, a prezentacja dań oraz ich ocena nastąpiła podczas finału Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” w piątek, 2 grudnia, w świetlicy wiejskiej w Wolwarku.

W programie finału XVIII Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”, podczas którego zostały wyłonione najlepsze dania wigilijne regionu Krajny i Pałuk znalazł się wykład pt. „Wokół pałuckiego stołu”, który poprowadziła dyrektorka Muzeum Ziemi Szubińskiej im. Z. Erdmanna w Szubinie dr Kamila Czechowska. Wykład był niezwykle ciekawy, momentami zabawny. Okazało się, że dla uczestników konkursu pałuckie nazwy potraw i produktów żywnościowych są znane i niekiedy używane do dziś.

Zanim ogłoszono wyniki, wszyscy zebrani w świetlicy wiejskiej wzięli udział w pokazie kuchni molekularnej wraz z degustacją, którą przygotował Gastro Szef Mateusz Balcerek.

Jury, w składzie: przewodniczący Mateusz Balcerek – kucharz, właściciel firmy Gastro Szef oraz członkinie: Wioletta Borys-Stachowiak – wiceburmistrz Szubina i Kamila Radzka-Januszewska – prezes zarządu LGD dokonała oceny 29 dań zgłoszonych przez organizacje z historycznego terenu Krajny i Pałuk.

Na konkursowym stole znalazły się takie potrawy jak: groch z kapustą, barszcz z uszkami lub z pasztecikami, zupa rybna, makówki pałuckie, kluski z makiem, zupa grzybowa, różne dania w roli głównej z karpiem i ze śledziami.

W swojej ocenie komisja kierowała się następującymi kryteriami: związek potrawy z regionem i jego tradycjami wigilijnymi, walory smakowe dania i jego ogólna prezentacja. I tak, I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Wąsosza za wigilijną fantazję śledziową. II miejsce przypadło Stowarzyszeniu na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza za sandacz korzenny. Na III miejscu uplasowało się Koło Gospodyń Wiejskich z Dąbrówki Słupskiej za bożonarodzeniowe klopsiki z karpia w grzybowej pierzynce. Przyznano też dwa wyróżnienia: dla Cechu Rzemiosł Różnych za śledzie wigilijne z Pałuk i dla Koła Gospodyń Wiejskich z Dziewierzewa za wigilijną faslinkę.

Nie tylko jury mogło skosztować potraw, bo po zakończeniu oceniania, każdy z uczestników mógł poczęstowa się daniami i poczuć już magię świąt.

Oceń artykuł: 12 2

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (4) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (2)

    KGW, w dniu 03-12-2022 16:20:00 napisał:

    Wydaje mi się że ten drugi śledź z wiśniami z cynamonem był zdecydowanie lepszy niż ta fantazja sledziowa, ale wiadomo są Rożne gusta i guściki

    odpowiedz

    • 0 (2)

    ....., w dniu 03-12-2022 20:46:10 napisał:

    Nie ma to co dorotka r na zdjęciu patelnia główna kgw

    odpowiedz

    • -1 (3)

    2, w dniu 03-12-2022 22:29:35 napisał:

    A czymu ponczkuf z Królikowa ni ma?

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Roman, w dniu 04-12-2022 14:10:09 napisał:

    Cóż, za bogaty kraj.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Zaproszenia
4,00 zł PLN
Szkolenie okresowe dla pracodawców i osób kierujących pracownikami
159PLN
Konstrukcje stalowe
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Budowa hal
Ryzyko zawodowe
od 100PLN
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Zadaj pytanie
20PLN
0

Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego warto jeść śniadanie?

Śniadanie to najważniejszy posiłek# w ciągu dnia. Dzięki niemu dostarczamy organizmowi węglowodany, które są źródłem energii.

(czytaj więcej)
0

Rocznica powstania w gettcie warszawskim. Heroiczna walka

Dzisiaj, 19 kwietnia przypada# 81. rocznica powstania w getcie warszawskim.

(czytaj więcej)
0

Kwiecień plecień. Poranne opady śniegu zaskoczyły mieszkańców

W kcyńskiej gminie dziś rano #padał śnieg z deszczem i to dość intensywnie. Za oknem przez kilkanaście minut panowała iście zimowa aura.

(czytaj więcej)
0

Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport

Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.

(czytaj więcej)