Dziś mamy 3 czerwca 2020, środa, imieniny obchodzą:

15 maja 2019

„Smaki Krajny i Pałuk”. Czekamy na kulinarne zgłoszenia

fot.pow

fot.pow

Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” przypomina#, że do poniedziałku 20.05.2019 r. przyjmuje zgłoszenia do udziału w XVI Konkursie Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”.

W konkursie mogą wziąć udział podmioty z terenu Krajny i Pałuk:
- sołectwa,
- Koła Gospodyń Wiejskich,
- organizacje (formalne i nieformalne, w tym stowarzyszenia, fundacje, OSP),
- inni wytwórcy produktów lokalnych (podmioty prawne działające w branży kulinarnej).

Motywem przewodnim tegorocznego konkursu są zioła w kuchni krajeńskiej i pałuckiej. XVI edycja konkursu składa się z 2 odrębnych części:

a. części kulinarnej, czyli oceny potraw nawiązujących do tradycyjnej kuchni regionu Krajny i Pałuk, z uwzględnieniem ziół wykorzystywanych przez lokalne gospodynie. Potrawy oceniane będą w trzech kategoriach:
- kategoria I – potrawy mięsne,
- kategoria II – potrawy jarskie,
- kategoria III – ciasta i desery;

b. części promocyjnej, czyli oceny stoisk oferujących produkty i potrawy lokalne oraz wyroby rękodzielnicze (organizacja stoiska nie jest warunkiem koniecznym uczestnictwa w konkursie w części kulinarnej dot. oceny potraw).

Ocena potraw i stoisk odbędzie się 2. czerwca br. w Nakle nad Notecią podczas imprezy plenerowej „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy”. Zgłoszenia udziału w Konkursie Kulinarnym należy dokonać na Karcie Zgłoszenia. Szczegóły znajdą Państwo w Regulaminie na stronie: www.krajna-paluki.cna.org.pl.

Na uczestników czekają atrakcyjne nagrody! Zapraszamy do udziału!

materiał: Monika Żydek

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Kasa fiskalna ONLINE FAREX PRO300
1299PLN PROMOCJAPLN
Wulkanizacja
Usta - powiekszanie
Budowa stanu surowego
Masaż gorącymi kamieniami
Budowa hal
Stół rozkładany + 6 krzeseł
Metkownica SATO JUDO 26
sugerowana cena producenta: 184,50PLN
0

O Stowarzyszeniu Oficerów Więziennictwa. Czym się zamuje?

Przyglądamy się bliżej działalności Stowarzyszenia Oficerów Więziennictwa. Jaka jest jego #historia? Jakie stawia sobie cele? Do czego dąży w swoich działaniach?

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)