Dziś mamy 2 czerwca 2020, wtorek, imieniny obchodzą:

09 października 2019

„Ślesin – mała ojczyzna”. Spotkania które łączyły pokolenia

fot. pow.

fot. pow.

5 października w Wiejskim Domu Kultury odbyło się spotkanie podsumowujące projekt# „Wspólne działania - wspólne korzyści’ napisany przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Ślesinie.

W ramach projektu odbyły się już wcześniej dwa spotkania łączące pokolenia. Na pierwszym z nich powstały gniazdka wielkanocne dla zajączka a na drugim wykonywano wianki z ziół. W sobotę zgromadzeni mieszkańcy wsi wraz z członkiniami KGW uczestniczyli w warsztatach kulinarnych pt. „Co jadali nasi przodkowie na Krajnie?” W trakcie warsztatów przygotowano wspólnie tartuchy i zaklepusy, a następnie degustowano wykonane potrawy. Bardzo cieszy fakty, że smakowały one dzieciom i młodzieży. Nie zabrakło również deseru, bardzo smacznej leguminy.

Rozstrzygnięto również konkurs fotograficzny „Sołectwo Ślesin w obiektywie”. Jury po burzliwych dyskusjach przyznało nagrody rzeczowe za przepiękne zdjęcia wykonane przez dzieci w następujących kategoriach:
I miejsce – Oliwia Leppert, Amelia Kaczyńska
II miejsce – Juliusz Mistrzak
III miejsce – Lena Grzechowiak
oraz grand prix za zdjęcia stacji kolejowej dla Grzegorza Wiśniewskiego.
Dodatkową nagrodą dla wymienionych wyżej młodych ludzi jest wyjazd plenerowy do Torunia 19.10.19. Na zakończenie wszyscy zgromadzeni wykonali wspólnie kolaż ze zdjęć.

materiał: Patrycja Wiśniewska / KGW Ślesin

Oceń artykuł: 1 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Drukarka fiskalna Epson
2499PLN PROMOCJA PLN
Sprawdzanie skuteczności hamowania
Fotopuzzle z nadrukiem A4
26,90PLN
Botox i wypełniacze
Meble młodzieżowe i dziecięce
Fale radiowe - przeciwzmarszczkowe
Oprogramowanie KC Firma i KC Market
Wagi sklepowe
699PLN 500PLN
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Pielęgnacja włosów w czasie pandemii koronawirusa. O czym warto pamiętać?

Trwająca pandemia jest odczuwalna we wszystkich dziedzinach życia, szczególnie nasze zdrowie jest# obecnie pod specjalnym nadzorem. To czas, kiedy powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na kondycję całego swojego organizmu. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że aktualna sytuacja może również negatywnie wpłynąć na nasze włosy.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)