Dziś mamy 30 maja 2020, sobota, imieniny obchodzą:

17 października 2019

„Kinderuni” – jesteśmy studentami. Dodatkowe zajęcia z niemieckiego

fot.pow.

fot.pow.

10 uczennic z klasy 6b Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 3 w Nakle dołączyło do międzynarodowego projektu Goethe- Institut, który stworzył niemiecki internetowy uniwersytet dziecięcy – Kinderuni.

Dziewczęta zostały studentkami tego uniwersytetu. Uczennice oglądają poprzez Internet wykłady w domu i na zajęciach dodatkowych z języka niemieckiego,  a następnie wykonują ćwiczenia sprawdzające w trzech fakultetach: „Człowiek”, „Natura” i „Technika” na bezpłatnej platformie internetowej. Działania ich sprawdzają rodzice i nauczyciel języka niemieckiego. Bawiąc się, dziecko może zdobywać kolejne szczeble kariery uniwersyteckiej począwszy od statutu studenta, a skończywszy na stopniu profesora. Jest to metoda CLIL (Kontent and Language Intergrated Learning), która w nauczaniu języków obcych coraz bardziej zyskuje na znaczeniu i wiele szkół w Europie środkowej  i zachodniej czerpie inspiracje  i stosuje w praktyce metodę CLIL.

Decydujące są przy tym trzy argumenty: po pierwsze- udział ucznia w doświadczeniach empiryczno-eksperymentalych, zwłaszcza przyrodniczych, które odgrywają istotną rolę w procesie przyswajania sobie języka obcego: po drugie – uczenie się języka obcego w autentycznym kontekście; po trzecie – możliwość wypróbowania konstrukcji słownych na konkretny i dających się opisać obiektach i procesach. Życzymy uczennicom wytrwałości i powodzenia

Materiał: Agnieszka Jakś-Jankowska

Oceń artykuł: 5 2

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Elzab Delta Max E
sugerowana cena producenta: 2950,70PLN
Wulkanizacja
Deska elewacyjna
Prowadzenie akt osobowych
od 30PLN
Fotokoszulka z nadrukiem
35,00PLN
Drukarka fiskalna Epson
2499PLN PROMOCJA PLN
Pokój dzienny / jadalnia/ pokój młodzieżowy
Nowe stylizacje
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Pielęgnacja włosów w czasie pandemii koronawirusa. O czym warto pamiętać?

Trwająca pandemia jest odczuwalna we wszystkich dziedzinach życia, szczególnie nasze zdrowie jest# obecnie pod specjalnym nadzorem. To czas, kiedy powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na kondycję całego swojego organizmu. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że aktualna sytuacja może również negatywnie wpłynąć na nasze włosy.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)